Alexandru Rafila, avertisment înfiorător privind explozia cazurilor de Covid-19: „Ne așteptăm la o nouă creștere spectaculoasă”

Alexandru Rafila, avertisment înfiorător privind explozia cazurilor de Covid-19: „Ne așteptăm la o nouă creștere spectaculoasă”
Alexandru Rafila, ministrul Sănătății

În plin val cinci al pandemiei, într-o perioadă în care zilnic asistăm la atingerea unui nou record de infectări, ministrul Sănătății vine cu vești mai puțin optimiste vizavi de săptămânile care urmează. Momentan, România nu a atins vârful valului, astfel că numărul cazurilor de Covid-19 este în continuă creștere.

„Cifrele cu 4 în faţă nu sunt excluse pentru această perioadă”

Alexandru Rafila a transmis un mesaj extrem de clar prin intermediul căruia le aduce la cunoștință cetățenilor cum este prevăzută evoluția acestui val Omicron al pandemiei în acest moment. Potrivit medicului, în weekend-ul care se apropie cu pași repezi, cazurile de Covid-19 vor scădea, urmând ca de săptămâna viitoare, numărul infectărilor să explodeze din nou, culminând cu atingerea vârfului acestei perioade.

„Trendul ascendent al acestei infecţii continuă, chiar dacă astăzi a fost o mică scădere aşteptată pentru că ieri am avut numărul maxim de cazuri după patru zile libere, când, în mod evident, testarea a fost mai limitată şi aceste valori, în jurul a 30.000 de cazuri, probabil că vor fi înregistrate până sâmbătă, după care va urma o nouă scădere, undeva în jurul cifrei de 15.000 – 18.000 de cazuri de cazuri pentru week-end. Apoi ne aşteptăm la o nouă creştere spectaculoasă. Cifrele cu 4 în faţă nu sunt excluse pentru această perioadă”, ”, a transmis Alexandru Rafila.

„În anumite județe, sistemul de sănătate dă semne de blocare”

Ministrul Sănătății estimează că la jumătatea lunii februarie, numărul infectărilor va începe să scadă, iar lucrurile vor reveni ușor, ușor pe făgașul normal. Profesorul Rafila a abordat și problema supraaglomerării spitalelor, astfel că, în anumite județe, o parte parte dintre paturi sunt ocupate, astfel că, următorul pas va fi acela de a suspenda actvitățile de învățământ în format fizic, școlile reprezentând o sursă importantă de infectare.

„ Aceasta evoluţie ne aşteptăm să mai dureze cel puţin două săptămâni, cel puţin până pe data de 10 februarie, iar un tren descendent o să schimbe datele problemei şi din punct de vedere al percepţiei problemei, şi din punct de vedere al sistemului de sănătate care, în anumite judeţe, dă semne nu de epuizare, ci dă semne de blocare, dacă vreţi.

Dau un exemplu, judeţul Cluj are cea mai mare rată de spitalizare din ţară: 68% dintre paturi sunt ocupate şi dacă se ajunge la 75%, săptămâna viitoare, atunci o să luam prima decizie de suspendare a activităţii de învăţământ într-unul dintre judeţele ţării”, a declarat ministrul Sănătăţii, potrivit Stirileprotv.ro.

O veste bună oferită de Ministrul Sănătății este aceea că, în cursul zilei de luni, în România sunt așteptate 50.000 de cutii de medicament inovativ antiviral Molnupiravir, eficient în tratarea infecției cu Covid-19. De asemenea, în perioada weekend-ului, mai multe centre de testare vor fi deschise la nivelul întregii țări.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI