Alexandru Rafila, avertisment dur pentru români. La ce riscuri te expui dacă alegi să-ți faci vacanța în Grecia sau Bulgaria
Profesorul Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS și președintele Societății Române de Microbiologie, a dezvăluit în această dimineață la ce pericole ne putem expune dacă alegem să călătorim în Grecia sau Bulgaria. În ciuda faptului că rata de transmitere a virusului este de 0,9 în majoritatea statelor din UE, deplasările în alte țări pot favoriza creșterea numărului de infectări.
Alexandru Rafila, apel către cetățeni
Medicul a vorbit în cursul dimineții de astăzi, la Digi24, despre importanța măsurilor de prevenție. Acesta a explicat foarte clar că posibilitatea ca virusul să se transmită este la fel de valabilă în sezonul cald ca și până acum, rugând cetățenii să țină cont de regulile stricte de igienă, pentru evitarea răspândirii virusului.
„Nu există niciun fel de informație obiectivă care să arate că transmisibilitatea e mai mică în această perioadă. E posibil ca sezonul cald să afecteze transmisibilitatea, dar virusul în sine nu și-a schimbat caracteristicile. E mult mai important să rămânem pe trend descendent decât să facem experimente, prin care renunțăm la măsurile de protecție și să constatăm eventual că apar focare. Nu e cazul să exagerăm cu relaxarea măsurilor de protecție individuală”, a subliniat el.
Ce efecte pot avea vacanțele petrecute în Bulgaria sau Grecia
Medicul Alexandru Rafila a avertizat că orice călătorie poate crește riscul infectării cu noul coronavirus, însă cele două țări au o incidență mai mică a infecției decât România. Astfel, românii sunt încurajați să-și petreacă vacanța într-una din țările vecine.
“E mai puțin probabil să ne îmbolnăvim acolo decât în țară. Deplasările în marea majoritate vor fi cu autoturisme individuale, ceea ce limitează transmiterea infecției. La începutul pandemiei multe dintre cazuri au fost semnalate în călătoria pe această rută (aviatică, n.red.), nu știu dacă din avion, dar cu siguranță în aeroport sunt puncte nevralgice”, a subliniat el.
Alexandru Rafila a subliniat faptul că din punct de vedere al riscului infectării de la aparatele de aer condiționat, acesta nu există: „E un singur studiu la care faceți referire, care, din fericire, nu a mai avut confirmare, din alte surse științifice”, a concluzionat la Digi24.