Alexandru Rafila, avertisment dur privind tratamentul anti-Covid-19 cu antivirale. Cât de periculoase sunt, de fapt: „Nu este de glumă”

de: Rosu Ioana
13 12. 2021

Alexandru Rafila a vorbit, duminică seară, despre folosirea antiviralelor ca tratament împotriva infecției cu Covid-19. Potrivit ministrului Sănătății, aceste medicamente sunt extrem de nocive atunci când sunt luate după ureche, fără recomandarea medicului. În prezent, în România există trei categorii de tratamente care se folosesc pentru pacienții infectați cu Covid-19, fiind în discuție tratamentele ambulatorii, care le-ar putea permite oamenilor să se trateze acasă, la recomandarea medicului.

Ce categorii de antivirale există în prezent

Alexandru Rafila atrage atenția asupra folosirii antiviralelor pentru a se trata de Covid-19. Medicul aduce la cunoștință existența a trei tratamente anti-Covid-19, mai exact, antivirale mai vechi, antivirale mai noi, produse de Pfizer și Moderna, dar și anticorpii monoclonali.

În legătură cu ultima categorie, Alexandru Rafila susține că nu a fost foarte folosită în România, medicii având anumite retincențe. De asemenea, existența lor în farmacii a fost limitată, iar cetățenii nu au avut acces la acest tip de tratament.

„Avem 3 categorii de tratamente în România. Sunt substanțe antivirale mai vechi, așa cum este Favipiravir. Sunt substanțe antivirale mai noi, cum sunt cele de la Pfizer și Moderna, și sunt anticorpii monoclonali. Cei din urmă nu prea s-au folosit la noi. Avem o oarecare reticență (…).

Despre anticorpri nu știu că ar fi existat solicitări – distribuția lor în framacii e destul de limitată. Sunt achiziționați de guverne (..)”, a dezvăluit Alexandru Rafila.

Acesta a explicat că Ungaria este printre singurele țări care a achiziționat astfel de tratamente care ar putea fi folosite și ambulatoriu, fiind nevoie de autorizare națională sau internațională.

„Ungaria e singura țară care a făcut asta prin procedur[ de autorizare națională. Am discutat deja cu ministrul Sănătății ungar, aștept să îmi comunice procedura (…). Asta ar însemna să poată fi folosite în regim ambulatoriu, la persoane care sunt investigate înainte”, a explicat Alexandru Rafila.

Antiviralele trebuie luate doar cu prescripție medicală

În plus, medicul a tras un semnal de alarmă privind pericolul reprezentat de antivirale, explicând fenomenele petrecute la nivelul organismului, atâta vreme  cât nu sunt recomandate de medic.

„Tratamentele antivirale sunt toxice. Ele inhibă mecanismele fiziologice naturale ale celulei umane și se soldează cu hepatită cronică sau medie.

Nu e de glumă cu ele. În niciun caz să nu le ia (oamenii – n.r.) fără recoamnadrea medicului. E foarte periculos. Au un efect citotoxic. Nu pot fi luate preventiv, cum își imaginează unii.

Facem pași, dacă aceste antivirale noi vor fi disponibile, să poată fi achiziționate cu bani din buget”, a explicat ministrul, la Realitatea PLUS.

Astfel, toate persoanele care prezintă simptome pentru infecția Covid-19 sau au un test pozitiv, sunt rugați să se prezinte de urgență la medic pentru a primi tratamentul corespunzător.