Alexandru Rafila aruncă bomba. În ce condiții un profesor infectat cu COVID-19 nu poate transmite virusul la elevi

de: Rosu Ioana
09 09. 2020

Apar informații îmbucurătoare la început de an școlar. Reprezentantul României la OMS, Alexandru Rafila, susține faptul că există metode prin care virusul să fie ținut la distanță, chiar dacă cineva este infectat. Potrivit medicului, dacă elevii și profesorii vor respecta regulile de protecție recomandate de autorități, transmiterea virusului poate fi evitată.

Care sunt cele mai importante reguli de protecție

Medicul Alexandru Rafila este un susținător al începerii școlilor, motivând în repetate rânduri beneficiile pe care le au orele desfășurate în sălile de clasă pentru elevi. După o lungă perioadă de izolare la domiciliu și de restricții dure, a venit vremea ca școala să reîncepă, iar elevii să se reintegreze ușor, ușor în societate.

Sursă foto: Inquam Photos/George Călin

Revenirea la școală, cât și desfășurarea altor activități extra trebuie să se facă în siguranță, potrivit specialistului. Pentru că riscurile de îmbolnăvire cu noul coronavirus există, medicul Rafila a oferit câteva sfaturi esențiale de care toată lumea trebuie să țină cont.

Acesta susține că se poate evita infectarea cu COVID-19 de la o persoană bolnavă, atâta timp cât se poartă mască și se păstrează distanțarea fizică și regulile de igienă.

„Cea mai importantă este izolarea celor care întrunesc condiţiile de contact apropiat. Contact apropiat dacă, să spunem, noi doi nu utilizăm mască, suntem la o distanţă mai mica de 1,5 m şi stăm de vorbă mai mult de 15 minute suntem consideraţi contacţi apropiaţi.

Dacă stăm un singur minut şi niciunul dintre noi nu strănută şi nu vorbeşte foarte tare, atunci nu suntem consideraţi contacţi apropiaţi şi nu avem niciun fel de problemă sau în principiu nu avem problemă în transmiterea bolii”, a explicat Alexandru Rafila, la un post TV, citat de realitatea.net.

Care sunt șansele ca un elev să contacteze virusul de la profesor

Directorul Societății Române de Microbiologie a explicat care sunt posibilitățile de transmitere ale noului coronavirus între elevi și profesori. Din fericire, șansele de îmbolnăvire sunt mult mai mici decât cele în cazul transmiterii de la elev la elev, aceștia aflându-se la o distanță mai mică unul față de celălalt și socializând mai mult.

„Există un Ordin al ministrului Sănătăţii, dar acolo probabil că există o ambiguitate care trebuie clarificată. (Ordinul – n.r.) prezintă patru scenarii şi spune că trebuie făcută anchetă epidemiologică.

Dacă eu, ca profesor de geografie, stau la catedră, distanţa faţă de cel mai apropiat elev este de 3 metri, elevii au mască, eu am mască – nu se poate să transmit boala, chiar dacă eu sunt bolnav. Sigur că pentru copii este altceva, copiii interacţionează unul cu altul, se joacă şi aşa mai departe.

De asta vă spun că toate lucrurile astea trebuie judecate, încât să scad sau să elimin riscul atunci când se poate elimina – pentru că am discutat că nu se poate în toate circumstanţele – şi trebuie să fac în aşa fel încât să păstrez continuitatea procesului didactic în siguranţă, dar nu aplicând măsuri excesive”, a spus dr. Rafila.