Alexandru Rafila, anunțul momentului privind condițiile de ieșire din carantină. Ce trebuie să primească fiecare persoană

Alexandru Rafila, anunțul momentului privind condițiile de ieșire din carantină. Ce trebuie să primească fiecare persoană
Alexandru Rafila, ministrul Sănătății

Ministrul Sănătății a vorbit duminică seară despre evoluția valului cinci al pandemiei, cât și despre regulile pe care cetățenii aflați în carantină trebuie să le respecte. Mai exact, în urma schimbării legii carantinei, perioada de autoizolare s-a redus atât pentru vaccinați, cât și pentru nevaccinați. Alexandru Rafila vine cu câteva informații menite să lămurească toate persoanele care se află în această situație.

În ce condiții poate ieși o persoană din carantină

Alexandru Rafila trage un semnal de alarmă privind creșterea uriașă a numărului de cazuri în viitorul apropiat. Șeful de la Sănătate le-a reamintit, duminică, persoanelor care sunt contacți direct ai unui caz Covid-19 care este procedura de carantinare.

Potrivit unui ordin CNSU, perioada de carantinare a unui contact direct Covid-19 nevaccinat s-a redus la o perioadă de 10 zile, în timp ce pentru vaccinați, acest interval este de 5 zile, spre deosebire de perioada anterioară, în care contacții direcți vaccinați nu erau carantinați. De asemenea, măsura carantinării se aplică și persoanelor venite din țări cu risc epidemiologic, dacă nu sunt vaccinate.

Medicul Rafila a explicat că, pentru a ieși din carantină legal fiecare persoană trebuie să fie înștiințată printr-un mesaj din partea DSP.

„Cei care ies din carantină vor primi mesaj când li se termină durata de carantină. De la miezul nopţii, carantina va fi 5 sau 10 zile, în funcţie de situaţie”, a spus ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, duminică, la Antena 3.

Ministrul Sănătății a atras atenția asupra faptului că România a intrat în valul cinci al pandemiei, motiv pentru care, infectările vor atinge cifre îngrijorătoare. Deși situația este momentan stabilizată, trendul este unul ascendant, a transmis Alexandru Rafila.

„În mod evident, am intrat în valul cinci, acum discutăm de câteva mii de cazuri pe zi. Situația s-a stabilizat, dar există un pericol. Suntem pe un trend ascendent de creştere a infecţiilor”.

Unde se pot testa gratuit cetățenii

Ministrul Sănătății a vorbit despre modalități de intensificare a măsurilor de testare, astfel că, toți cetățenii să aibă acces. De asemenea, românii se vor putea testa gratuit inclusiv la medicul de familie. În cazul în care aceștia se testează acasă, iar testul este pozitiv, au obligația să contacteze imediat medicul de familie: „Oamenii pot face teste gratuite la medicul de familie”, a precizat acesta.

Cu privire la vaccinarea obligatorie, ministrul Alexandru Rafila susține că nu este de acord cu această măsură, chiar dacă eficiența vaccinului este incontestabilă.

„Din punctul meu de vedere, vaccinarea nu va fi obligatorie în România. Nu cred ca va fi un punct de vedere superior care să facă obligatorie vaccinarea în România, mai ales că oprirea transmiterii virusului este dificilă, dar această opţiune legată de vaccinare pentru a preveni sufocarea sistemului de sănătate şi multe decese.

Vaccinarea o recomand cu tărie, însă, apropo de obligativitate, obligativitatea nu cred că este potrivită, cel puţin în ţara noastră, şi cred că trebuie să lucrăm mai mult pentru informare.

Veţi vedea, în săptămâna care vine, pachete de informaţii legate de vaccinare, care vor răspunde întrebărilor pe care şi le pun oamenii”, a adăugat Alexandru Rafila, potrivit sursei citate.

Ministrul Sănătății a anunțat, de asemenea, că România a intrat în valul cinci al pandemiei, ia ritmul de creștere a cazurilor este foarte accelerat, ocupând primele locuri din Europa în acest sens.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI