Alexandru Rafila, anunțul momentului cu privire la restricțiile de acces în magazine în perioada sărbătorilor: „Lucrul acesta nu este în regulă”

Alexandru Rafila, anunțul momentului cu privire la restricțiile de acces în magazine în perioada sărbătorilor: „Lucrul acesta nu este în regulă”
Alexandru Rafila, ministrul Sănătății Sursă foto: Mediafax

Alexandru Rafila a explicat care este situția actuală privind accesul în magazine. Potrivit ministrului Sănătății, în ciuda contextului actual mai îmbucurător față de alte perioade, măsura oligativității certificatului verde la intrarea în anumite magazine rămâne neschimbate. Medicul și-a exprimat, de asemenea, dezamăgirea privind nerespectarea măsurilor de protecție esențiale în anumite zone publice.

Alexandru Rafila, acuzații grave la adresa cetățenilor iresponsabili

Ministrul Sănătății a criticat în termeni duri lipsa de responsabilitate a cetățenilor privind măsurile sanitare anti-Covid-19. Din păcate, medicul a povestit despre diferite situații în care românii nu poartă mască, deși se află în zone aglomerate, acest lucru dând naștere la riscuri foarte mari de transmitere comunitară. Reprezentantul din Sănătate a ținut să sublinieze că, doar împreună putem combate pandemia.

„O să vedem care este situația. Îngrijorarea mea, și trebuie să discutăm dacă vrem să fim corecți, este că dumneavoastră discutați despre certificat, eu discut despre comportamentul lipsit de responsabilitate al unor oameni. Am văzut concerte la care oamenii se înghesuiau, nu purtau mască, am văzut manifestări în aer liber la care oamenii nu purtau mască și lucrul acesta nu este în regulă.

Faptul că scade incidența nu trebuie să ne facă să lăsăm garda jos și pentru lucrul acesta trebuie să lucrăm cu toții”, a spus ministrul Sănătății.

Acesta a reamintit condițiile în care românii pot avea acces în mall-uri sau în alte cpmplexe comerciale, fiind necesară dovada certificatului verde.

”În prezent, în mall, la magazinele alimentare nu se poate intra decât pe baza certificatului verde, adică vaccinat sau trecut prin boală, însă în afara mall-ului se poate intra la magazinele alimentare doar cu mască, respectând regulile sanitare. La orice alt magazin sau operator care comercializează alte produse, exceptând farmaciile, se intră cu certificat verde”, a declarat Rafila, potrivit Mediafax.

Ce se întâmplă cu certificatul Covid la locul de muncă

Alexandru Rafila a explicat încă o dată informațiile legate de obligativitatea certificatului verde la locul de muncă. Acesta este de părere că personalul medical trebuie să se vaccineze pentru siguranța pacienților, dar și alte sectoare esențiale trebuie să conștientizeze necesitatea imunizării anti-Covid-19.

„Cred că trebuie să fim corecți, cinstiți, cu populația, dacă vrem să avem, din partea populației, sprijin și încredere în ceea ce facem și spunem. Propunerea care a existat în Parlamentul României și a iscat atâtea dezbateri a fost limitativă și s-a referit doar la personalul medical.

În cazul personalului medical nici măcar nu este vorba despre o măsură de sănătate publică generală, ci este vorba despre siguranță pacientului, care trebuie să existe, și mi se pare absolut firesc că personalul medical care intră în contact cu pacientul, să existe pentru el un risc cât mai mic de a transmite infecția.

Mi se pare firesc ca în domeniul medical personalul să fie protejat prin vaccinare, trecere prin boală sau testare. În proporția cea mai mare, vaccinarea este normal să existe. În rândul medicilor cred că atinge undeva la 80% în acest moment”, a adăugat acesta.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI