Alexandru Rafila, anunțul care schimbă tot: „Pe aceste persoane nu are rost să le vaccinezi”

de: Rosu Ioana
20 01. 2021

Medicul Alexandru Rafila a explicat marți seară informații noi despre vaccinurile anti-Covid-19. Reprezentantul României la OMS a abordat subiectul deceselor din Norvegia, acolo unde 23 de persoane au murit după administrarea vaccinului, trăgând niște concluzii personale în acest sens.

Semnal de alarmă pentru o nouă categorie de persoane

Medicul Alexandru Rafila a fost prezent ieri seară într-o intervenție la emisiunea „Sinteza Zilei”, moderată de Mihai Gâdea, la Antena3, unde a adus lămuriri cu privire la mai multe aspecte legate de cel mai aprins subiect al acestei perioade: vaccinul anti-Covid-19.

Profesorul a fost întrebat de Mihai Gâdea ce părere are despre cazul bătrânilor care au murit într-un azil din Norvegia după vaccinare, dar și dacă recomandă vaccinul persoanelor din România cu vârste similare.

Deși autoritățile norvegiene au deschis o anchetă pentru a afla adevăratele motive, mulți medici și oameni de știință au conturat primele ipoteze neoficiale.

Potrivit informațiilor transmise în presa internațională, bătrânii vaccinați aveau vârste de peste 85 de ani, cu o starea de sănătate delicată, ceea ce ar fi putut contribui la acest deznodământ nefericit.

Reprezentantul României la OMS s-a arătat rezervat în a oferi un răspuns oficial, însă a explicat care sunt riscurile pe care un vaccin le poate avea în cazul persoanelor de peste 85 de ani cu probleme de sănătate.

„Eu pot să va spun o concluzie personală în acest moment, atâta timp cât nu avem o concluzie clară a autorităților norvegiene nu are rost să ne pronunțăm.

Dar probabil că este legată de beneficiul și riscurile vaccinării. O persoană foarte în vârstă, care are o stare de sănătate fragilă datorită unor afecțiuni care fac să aibă o durata previzibilă a vieții scurtă, nu ar trebui probabil vaccinați”, a transmis medicul, potrivit Antena3.

Cine se încadrează în categoria persoanelor „foarte în vârstă”

Alexandru Rafila a explicat că aceste interdicții sunt în strânsă legătură atât cu vârsta unei persoane, cât și cu starea de sănătate. Astfel, o persoană la 85 de ani care nu are probleme de sănătate grave poate fi considerată o persoană aptă pentru administrarea vacinului.

În schimb, o persoană cu aceeași vârstă, a cărei sănătate este extrem de fragilă și precară, prezintă riscuri mari în fața vaccinului.

„Orice vaccin dă o reacție minimală la o persoană cu o stare de sănătate aparent corespunzătoare. La o persoană care este extrem de fragilă,(…) probabil că vaccinul nu este indicat, pentru că speranța de viață este foarte limitată și administrarea vaccinului nu îi aduce nici beneficiu și există și un risc. La o astfel de persoană trebuie să existe o rezervă în administrarea acestui vaccin”,

Nu un om de 85 de ani care are o stare de sănătate bună. Pentru că există mulți și îi cunoaștem și noi, ei sunt beneficiarii vaccinării.

Dar dacă el are o boală, eventual într-un stadiu terminal, cu o speranța de viață foarte redusă, atunci probabil că pe aceste persoane nu are rost să le vaccinezi pentru că nu au niciun fel de beneficiu”, a concluzionat Alexandru Rafila, potrivt sursei citate.