Alexandru Rafila, anunțul care distruge speranța românilor în lupta anti-COVID-19. Ce se întâmplă, de fapt, cu vaccinul mult așteptat

de: Rosu Ioana
06 10. 2020

Organizația Mondială a Sănătății transmite vești extrem de îngrijorătoare cu privire la pandemia de COVID-19. Aceasta estimează că la nivel mondial există de 20 de ori mai multe persoane infectate decât au fost diagnosticate oficial, ceea ce îngreunează toate eforturile autorităților de a reduce riscul transmiterii virusului.

Alexandru Rafila, despre vaccinul anti-COVID-19

Speranța că un vaccin salvator anti-COVID-19 ar apărea în 2021 a adus fericire și liniște în casele a milioane de oameni. Aceștia se roagă să fie feriți de infecția cu COVID-19 pentru a putea beneficia în timp util de un antidot împotriva acestui virus ucigaș.

Cu toate acestea, profesorul Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS avertizează asupra impedimentelor care apar în fața acestei șanse. Întrucât numărul infectărilor este mult mai mare decât cel estimat, producerea și distribuirea vaccinului într-o asemenea cantitate este aproape imposibilă. Astfel, un procent mic de populație vaccinat nu va reprezenta nicio garanție asupra revitării răspândirii virusului.

„Dar mai avem cale lungă. 10% din populația globului este puțin. Ca să putem opri transmiterea avem nevoie de cel puțin 70 – 75 la sută din populație care să fi trecut prin boală și atunci soluția pe care toată lumea o așteaptă este apariția unui vaccin care să înlocuiască boala, ca să spun așa”, a declarat Rafila, potrivit Mediafax.

Alexandru Rafila, aflat la Geneva în această perioadă, a menționat faptul că, din punct de vedere operațional, vaccinarea va fi greu de realizat, acest subiect fiind intens dezbătut în aceste zile și la congresul la care participă.

„Este legată de accesul echitabil la vaccin. Dar, dincolo de acces, distribuția și organizarea vaccinării pentru un număr așa de mare de persoane într-un timp scurt este o mare provocare chiar pentru țări dezvoltate, cum ar fi SUA, care își pun problema implicării chiar și a Armatei în rezolvarea acestei probleme”, a mai adăugat reprezentantul României la OMS.

Vaccinul necesită condiții de transport special

Medicul Alexandru Rafila a ținut să menționeze faptul că este luată în calcul și varianta nefericită de a ne putea afla în posesia mai multor vaccinuri, însă din cauza lipsei de condiții de transport și distribuire să nu putem beneficia de acestea.

„Vaccinările acestea noi necesită condiții speciale de transport și de conservare la temperatură extrem de scăzută, iar acest lucru implică și organizarea unor centre de vaccinare, implică o foarte bună planificare a resurse umane și a celor care urmează să fie vaccinați, mai ales că e aproape sigur că nu se va administra o singură doză de vaccin, ci cel puțin două la un anumit interval de timp, în așa fel încât imunitatea să fie de calitate”, a spus acesta, potrivit evz.ro.