Alexandru Rafila, adevărul din spatele vaccinurilor anti-Covid-19. Ce conțin și de ce avem nevoie, de fapt, de cea de-a doua doză
În România există deja cele două vaccinuri existente pe piață și aprobate de către Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA), ceea ce înseamnă că lucrurile încep să se îndrepte spre o direcție cu mai multă speranță. În cursul serii de joi, Alexandru Rafila a adus lămuriri cu privire la conținutul vaccinurilor anti-Covid-19 și a explicat de ce este necesar să facem ambele doze.
Ce conțin cele două vaccinuri de la Pfizer și Moderna
Profesorul Alexandru Rafila a explicat în cursul serii de ieri, în cadrul emisiunii „Marius Tucă Show” câteva aspecte extrem de importante pentru a înțelege mai bine ce presupune această vaccinare și ce efecte are asupra organismului nostru.
În cursul zilei de astăzi, în România începe cea de-a doua etapă de vaccinare, fiind disponibile în acest moment vaccinurile produse de Pfizer și Moderna. Fiecărui cetățean i se va administra vaccinul potrivit pentru profilul său. Deși există câteva diferenețe între cele două seruri, ambele utilizează tehnologia ce se bazează pe ARN mesager.
Pentru a înțelege exact interacțiunea dintre vaccin și organism, reprezentantul României la OMS a explicat pe înțelesul tuturor ce presupune această tehnologie și ce riscuri putem elimina.
„Avem două vaccinuri care au venit, de la Pfizer și de la Moderna. Ambele conțin ARN mesager, care codifică o proteină de suprafață a virusului, proteina Spike.
Este o proteină mai complexă, iar împotriva ei apar mai multe tipuri de anticorpi. Nu toți anticorpii blochează virusul. Și conține și niște prezervanți, care păstrează structura ARN.
ARN este foarte sensibil și se dezintegrează. Dar nu sunt substanțe imunogene. Vaccinurile clasice conțin adjuvanți care măresc… Vaccinurile anti-COVID nu conțin așa ceva.
De aceea, persoanele cu probleme autoimune și cele cu alergii nu trebuie să-și pună problema că există substanțe care măresc. Acest ARN mesager nu ajunge în nucleul celulei.
Ajunge în citoplasmă, este citit de ribozomi, care citesc această secvență și produc proteina care determină, la rândul ei, răspunsul”, a transmis acesta, potrivit alephnews.ro.
Cât de importantă este a doua doză de vaccin
Multă lume se întreabă de ce trebuie să ne vaccinăm de două ori, punând la îndoială eficiența vaccinului. Ei bine, ca și în cazul altor vaccinuri, rapelul este extrem de important, căci efectul acestuia este mai puternic și durează o perioadă îndelungată.
„Rapelul se face tocmai pentru ca persistența lui în celulă este limitată la câteva zile. Rapelul se face la 21 de zile în cazul Pfizer și 28 de zile pentru Moderna. Cu precizarea că acest termen nu este chiar bătut în cuie.
Se poate face și în zilele 22, 23, 24. În medie, 21 de zile. Dar este foarte important, nu mai repede, pentru că al doilea răspuns este bun, este mai puternic și durează mai mult”, a adăugat profesorul Alexandru Rafila.