Alexandru Rafila rupe tăcerea despre vinovații tragediei de la Spitalul din Piatra Neamț: „Mi se pare intolerabilă”
Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS, a vorbit luni seară despre tragedia care a marcat o țară întreagă. Potrivit medicului, o mare parte din vina producerii incendiului de la ATI, Piatra Neamț, o au cei care pun mult accent pe birocrație, exercitând o presiune mult prea mare pe medicii deja epuizați.
Ce se întâmplă cu adevărat în spitalele din România
Pandemia de COVID-19 a reușit să aducă în fața românilor un sistem medical ajuns la capătul puterilor. Medicii nu mai fac față numărului uriaș de pacienți, iar aparatura din spitale este insuficientă și de multe ori, ineficientă.
Cu toate acestea, cadrele medicale sunt obligate să preia toți pacienții care se prezintă la Unitate Primi Urgențe, chiar dacă numărul medicilor este depășit de solicitări.
Medicul Alexandru Rafila a subliniat că există o presiune mare a medicilor, mai ales din cauza documentelor și formalităților trimise de Ministerul Sănătății, dar și de către alte instituții.
„Există în ultima perioadă o presiune foarte mare, inclusiv prin documente oficiale care au fost elaborate de Ministerul Sănătății sau de alte structuri, în sensul primirii tuturor pacienților, indiferent de capacitatea spitalului, pentru că există o astfel de adresă.
Noi, la Institutul ‘Matei Balș’, am înregistrat această problemă. De exemplu, noaptea vin 40-50 de persoane care trebuie consultate, trebuie internate, unitatea de primiri urgențe este plină și lucrul acesta nu se poate întâmpla din punct de vedere fizic și, pe de altă parte, există și această solicitare a Ministerului Sănătății încât capacitatea secțiilor de Terapie Intensivă să fie crescută”, a dezvăluit medicul Rafila.
Cum s-ar putea soluționa problemele majore din spitale
Reprezentantul României la OMS a oferit explicații vizavi de afirmațiile sale, subliniind că aceste cereri mult prea dure există din cauza cererii uriașe impuse de pandemie. Cu toate acestea, medicul aduce acuzații structurilor din teritoriu ale Ministerului Sănătății, astfel că ar trebui să se implice mai mult decât să dea amenzi și să constate nereguli.
Potrivit acestuia, Inspecția Sanitară ar trebui să vină în ajutorul spitalelor, din poziția de specialiști, oferind sfaturi cu privire la îmbunătățirea sistemului medical.
“Eu nu spun că nu sunt cereri justificate chestiunile acestea, pentru că sunt justificate de evoluția acestei pandemii în România și oamenii efectiv nu au acces la servicii de sănătate, dar asta este jumătate din soluție sau jumătate din problemă, pentru că cealaltă jumătate trebuie să fie reprezentată de participarea structurilor din teritoriu ale Ministerului Sănătății – pe mine mă interesează mai puțin controalele la care fac referire astăzi autoritățile.
Inspecția sanitară de stat nu trebuie să taie amenzi și să constate nereguli, ei trebuie să facă consiliere, pentru că sunt experți, înțeleg, și să poată să sfătuiască spitalele cum să facă să crească capacitatea de spitalizare, cum să facă să asigure accesul la servicii de sănătate în condiții de siguranță”, a spus Alexandru Rafila.
Medicii nu trebuie învinuiți pentru tragedia de la Piatra Neamț
Alexandru Rafila a sărit în apărarea medicilor care nu sunt responsabili pentru tragedia petrecută sâmbătă în secția ATI a spitalului din Piatra Neamț. Acesta a explicat că într-un spital vechi, problemele pot apărea de oriunde, iar medicii sunt obligați să găsească tot felul de metode pentru a crește speranța de viață a pacienților.
„Prizele sunt de diverse categorii – sunt prize semnalizate pentru consum mare de curent, pentru consum mai mic de curent, există foarte multe surse de curent. Mergeți într-un spital vechi să vedeți câte surse de curent sunt într-un salon de ATI, unde deja erau mulți pacienți și atunci, ce faci, vii cu o improvizație.
Probabil că trebuia făcut cu totul și cu totul altfel, dar presiunea timpului, presiunea pacienților trebuie luată în considerare, iar chestiunea aceasta mi se pare intolerabilă, dacă ne referim la culpabilizarea personalul medical care încearcă să ajute pacienții.
Dacă acest lucru se va întâmpla intrăm într-o altă zonă de risc, pentru că atunci toată lumea va fi demobilizată și se va ajunge într-o situație limită, pentru că personalul medical nu a făcut altceva decât să încerce să-și facă datoria”, a mai spus Rafila, în emisiunea ‘Sinteza zilei’, potrivit antena3.ro.