Alexandru Rafila, adevărul despre tulpina indiană apărută în România: „Astea sunt datele reale”

Alexandru Rafila, adevărul despre tulpina indiană apărută în România: „Astea sunt datele reale”
Alexandru Rafla, despre tulpina indiană în România

Medicul Alexandru Rafila a explicat luni seară ce se întâmplă, de fapt, cu tulpina indiană existentă în România. Identificarea mai multor persoane pozitivate cu această tulpină, în Brașov, a reprezentat un motiv real de îngrijorare pentru medici și autorități. După o scurtă perioadă de analiză, președintele Societății Române de Microbiologie a adus lămuriri în acest sens.

Ce caracteristică are tulpina identificată la Brașov

Din fericire, profesorul Alexandru Rafila vine cu o veste bună pentru români. În ciuda grijilor pe care milioane de cetățeni și le-au făcut la aflarea veștii că tulpina indiană se află pe teritoriul țării noastre, deputatul PSD susține că pentru moment nu este cazul să ne îngrijorăm atât.

Potrivit acestuia, tulpina identificată la Brașov prezintă doar una dintre cele două mutații specifice tulpinii din India. În prezent, la Insitutul Cantacuzino se analizează în detaliu această tulpină, urmând ca în cursul acestei săptămâni să putem afla mai multe informații referitoare la aceasta.

„Sunt mai multe cazuri la Brașov, tulpina identificată nu prezintă decât una dintre cele două mutații două caracteristice pentru tulpina mutantă indiană. Rămâne să vedem la Institutul Cantacuzino, din câte știu, se lucrează la secvențierea acestor tulpini şi în cursul acestei săptămâni vom avea un rezultat mai concludent”, a declarat acesta, uni seară, în cadrul unei emisiuni.

Reprezentantul României la OMS a specificat, de asemenea, că în acest moment, nu se pune în discuție o similaritate între situația din India cu cea din România și nici nu se poate afirma că tulpina din India ar fi mai contagioasă și mai periculoasă.

„Eu nu văd o paralelă între ce întâmplă în India cu România. Există studii, este o reticență în a afirma că tulpina din India este mai contagioasă şi mai patogenă, este în evaluare, dar nu are rost să speriem lumea legat de tulpina indiană în acest moment”, a adăugat medicul Alexandru Rafila.

În câte țări a fost identificată tulpina indiană

Alexandru Rafila a făcut aceste precizări după ce, în urmă cu câteva zile, la Brașov, un tânăr de 26 de ani a fost testat pozitiv cu această tulpină indiană. De asemenea, mai există un alt focar în rândul unor muncitori recent sosiți în România, aceștia regăsindu-se în Colonia Bod, județul Brașov.

Astfel, din opt muncitori sosiți din India, cinci au fost confirmați pozitiv, iar trei, negativ. Până acum, tulpina indiană a fost confirmată pozitiv în 17 țări din Uniunea Europeană, ceea ce înseamnă că posibilitatea de a fi transmisă de cât mai multe persoane rămâne totuși pertinentă.

Reprezentantul României la OMS a ținut să sublinieze faptul că nu există date care să demonstreze că aceastp tulpină indiană se transmite mai ușor sau produce efecte mai grave decât restul tulpinilor. În plus, acesta a subliniat faptul că situația tragică din India este provocată mai mult de contagiozitatea tulpinei britanice și de lipsa de condiții din sistemul sanitar din India.

„Situația din India nu este datorată tulpinii mutante indiene, ci mai degrabă tulpinii din Marea Britanie, iar răspândirea infecției se datorează supraaglomerării și incapacității sistemului de sănătate să asigure asistența medicală. Astea sunt datele reale.

Procentul din populație indiană vaccinat este extrem de mic. (…) Se încearcă o soluție și pentru India, care nu va fi în mod evident imediată având în vedere cele 1,4 miliarde de locuitori ale Indiei și sărăcia extremă în care își desfășoară viața foarte mulți”, a concluzionat medicul Alexandru Rafila.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI