Alexandru Rafila, adevărul despre numărul mare al deceselor cauzate de Covid-19. De ce sunt raportate acum

de: Rosu Ioana
11 06. 2021

O problemă cu care se confruntă cetățenii în această perioadă este cea a numărului mare de decese din cauza Covid-19. În ciuda faptului că numărul cazurilor de coronavirus au scăzut foarte mult, numărul deceselor este mare. Astfel, cetățenii ajung să se îngrijoreze și să-și pună întrebări legate de aceste cifre, despre cât sunt de reale și despre ce se întâmplă cu adevărat în spitale. Reprezentantul României la OMS a explicat de unde provin decesele raportate de DSP, afirmând că produc confuzie în rândul oamenilor.

De ce există un număr mare de decese într-o perioadă cu puține cazuri de Covid-19

Invitat în cadrul emisiunii „Punctul de Întâlnire”, moderată de Radu Tudor, profesorul Alexandru Rafila a încercat să le explice românilor ceea ce Ministerul Sănătății nu a reușit. Mai exact, este vorba de un număr mare de decese cauzate de Covid-19, raportat zilnic, fără a oferi prea multe informații despre situația actuală reală.

Medicul a mai explicat că numărul deceselor a ajuns să fie mai mare decât numărul cazurilor pozitive, iar cetățenii nu știu ce să creadă. Deși se menționează că un număr de decese este din lunile naterioare, nimeni nu a putut explica mai bine despre ce este vorba, iar românii rămân în cap cu numărul inițial transmis de autorități în fiecare zi.

De exemplu, în ultimele 24 de ore au fost raportate 133 de cazuri noi, din 29.823 de teste. Autoritățile au raportat alte 148 de decese, din care 124 sunt din lunile anterioare. La ATI sunt internați 265 de pacienți COVID-19. Acest tip de raportare este oferit în fiecare zi, observând că numărul deceselor este mai mare decât numărul cazurilor pozitive.

„Am realizat o statistică de la 28 mai până pe 10 iunie. Este vorba despre 631 de decese marcate în plus în statisticile Minsterului Sănătății. Cred că pentru aceste cifre și pentru modul în care ele sunt raportate de Ministerul Sănătății avem nevoie de foarte multe explicații”, a afirmat Radu Tudor.

“Oamenii nu mai înțeleg nimic”

Alexandru Rafila și-a exprimat dezacordul cu privire la modul în care Ministerul Sănătății a omis să ofere explicații pe înțelesul tuturor, astfel încât, decalajul deceselor prezentat pe tot parcursul pandemiei să fie mai ușor de asimilat, eliminând confuziile. Acesta a explicat, de fapt, de ce numărul persoanelor moarte nu s-a raportat în fiecare lună în timp real.

„În mod evident au existat niște diferențe între acele două baze de date. Eu, dacă aș fi fost ministrul Sănătății, făceam următorul lucru: o evaluare sau o renumărare a tuturor cazurilor și la sfârșitul acestei evaluări spuneam că este o diferență de atât din motivele următoare.

Ideea asta că în fiecare zi avem băgați 200-300, în funcție de cum lucrează DSP-urile, mi se pare incorectă pentru că poate să creeze confuzie, oamenii nu mai înțeleg și de multe ori nu ascultă decât prima cifră care se li se comunică. (…)

Genul acesta de informații confuzive cu care ne-am confruntat pe tot parcursul pandemiei ar fi putut să fie foarte simplu eliminate printr-o activitate serioasă care evalua toate cazurile și la sfârșit se trăgea o concluzie și se motiva de ce a existat acestă diferență în plus”, a spus Alexandru Rafila, la Antena 3.