Alexandru Rafila, adevărul despre noul ordin al Ministerului Sănătății. Care sunt noile criterii de carantinare a unei localiăți

Alexandru Rafila, adevărul despre noul ordin al Ministerului Sănătății. Care sunt noile criterii de carantinare a unei localiăți
Alexandru Rafila, despre noile criterii de carantinare

Apar informații de ultimă oră cu privire la publicarea unui nou ordin al Ministerului Sănătății în Monitorul Oficial, care prevede schimbarea criteriilor de carantină a localităților. Potrivit mai multor oficiali, ordinul a fost semnat de Andreea Moldovan, secretarul de stat în Ministerul Sănătății, fără ca premierul să fie înștiințat despre acesta. În cursul serii de marți, profesorul Alexandru Rafila a explicat ce presupun aceste noi schimbări.

„Ordinul a fost elaborat de către medici care nu o nicio specialitate medicală”

Apariția unui nou Ordin al Ministerului Sănătății în Monitorul Oficial a surprins pe toată lumea, ținând cont de faptul că nimeni nu fusese anunțat de schimbarea regulilor de carantinare a localităților, de altfel, mult mai dure.
Potrivit medicului Alexandru Rafila, potrivit acestor criterii de carantinare stabilite de posibili consilieri ai ministrului Voiculescu, fără multă exeriență medicală, DSP și INSP vor face o analiză tehnică în urma cărora se va face o propunere care va ajunge în CNSU, fiind luată sau nu decizia carantinării.

„Cred că acest ordin nu a fost elaborat împreună cu Institutul Național de Sănătate Publică, ci mai degrabă a fost elaborat de echipa de consilieri personali ai domnului ministru, dintre care unii sunt medici dar nu au nicio specialitate medicală.

Și ne confruntăm și cu o încercarea de a prelua, prin intermediul unuia dintre acești consilieri, medici fără niciun fel de specialitate, controlul INSP”, a afirmat Alexandru Rafila, la Antena3.

Care sunt noile criterii de crantinare a localităților

Reprezentantul României la OMS susține că anumite criterii prezente în noul ordin al Ministerului Sănătății nu sunt relevante pentru a determina luarea unei decizii atât de importante precum carantinarea unei localități.

“Anumite elemente nu sunt cuantificabile. De exemplu rata de pozitivitate din ultimele 14 zile nu poate fi calculată în mod real. Pentru că toate cazurile pozitive trebuie alocate unui anumit județ sau localități.

Lucru ăsta durează mai multe zile. Iar cazurile negative, care ar trebui să constituie numitorul acestui raport, nu se alocă. Pentru că sunt foarte multe.

La fel și la numărul de teste efectuate în ultimele 7 zile. Există foarte mari discrepanțe. Pentru că testele se pot lucra într-un județ, dar cazurile provin din alt județ.” a adăugat medicul Rafila.

Printre criteriile noului ordin al MS se numără și testele efectuate, gradul de ocupare a paturilor din spitale, dar și rata de infectare.

Ordinul Ministerului Sănătății, publicat marți în Monitorul Oficial, este structurat pe baza unei grile în care se calculează punctajul rezultat în urma indicilor de referință, urmând ca în funcție de rezultat să fie luată o decizie cât mai corectă, de către autoritățile competente.

 

 

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI