Alexandru Rafila, acuzații grave la adresa PNL. Care este cea mai mare greșeală făcută în plină pandemie

Alexandru Rafila nu este de acord cu gestionarea pandemiei de COVID-19Sursă foto: Inquam Photos/George Călin

Medicul Alexandru Rafila, cel mai recent candidat PSD la alegerile parlamentare pentru Camera Deputaților, aduce acuzații grave cu privire la modul în care autoritățile gestionează pandemia de COVID-19 din punct de vedere al comunicării.

De ce nu au înțeles cetățenii cum să se poarte în această pandemie

Reprezentantul României la OMS a vorbit deschis despre comunicarea defectuoasă pe care autoritățile au avut-o încă de la începutul pandemiei. Medicul a ținut să sublinieze că aceste nemulțumiri ale sale au existat dintotdeauna și nu au legătura cu aderarea sa la PSD.

Alexandru Rafila consideră că cifrele prezentate zilnic și repetarea constantă a purtării măștii nu sunt cele mai bune metode pentru a motiva populația să fie responsabilă și receptive la noile măsuri.

Alexandru Rafila pune punctul pe i în gestiunea pandemiei de COVID-19
Ludovic Orban și Alexandru Rafila, în timpul unei declarații de presă, Sursă foto: huff.ro

Președintele Societății Române de Microbiologie mai susține faptul că mesajul a fost unul uniform și neadaptat, indiferent de perioada în care a fost comunicat.

„Comunicarea a fost punctul cel mai slab în această pandemie. E un punct de vedere pe care l-am expus repetat cu mult timp înainte să am invitația de a adera la PSD. Niște cifre seci și niște informații repetititive legate de folosirea măștii nu cred că sunt suficiente să convingem oamenii că suntem un sistem, suntem o țară care poate să gestioneze această pandemie.

Mesajele trebuie să fie adaptate, profesioniste, să țină cont de evoluția pandemiei. Am avut același tip de mesaj în luna iunie, când lucrurile erau sub control, și avem același tip de mesaj acum, când nu mai sunt sub control. Dumneavoastră lucrați în presă. S-a schimbat ceva din punct de vedere al informațiilor pe care le primiți?”, și-a început acesta discursul.

Ce informații are populația cu privire la zonele grav afectate

Alexandru Rafila reamintește că oamenii au rămas blocați pe aflarea cifrelor anunțate la ora 13:00, în fiecare zi, instalându-se o panică tot mai adâncă și aparent, fără soluții. Din păcate, există județe grav afectate de noul coronavirus, iar localnicii nu știu cum să se protejeze și ce să facă în aceste condiții, cu excepția purtării măștii.

O comunicare eficientă constă în transparență și dezvăluirea situației așa cum este ea, nici mai bună, nici mai rea.
Potrivit medicului Rafila, încrederea în autorități și comunicarea deschisă ar putea fi soluții mult mai bune în gestionarea pandemiei.

În fiecare zi primiți o informație legată de numărul de cazuri noi, de numărul de decese, de numărul de persoane internate la Terapie Intensivă și cam atât. Informațiile privind transmiterea ar trebui puțin mai adânc analizate, în județul Brașov, de exemplu. Există informații referitoare la județul Brașov?

Dincolo de cifre, unde avem probleme, care sunt căile de transmitere ale infecției? Ce anume ar trebui să aibă în vedere populația ca să nu se infecteze într-un județ afectat. N-avem acest tip de informație. Trebuie să ai echilibru, bună-credință și să fii onest atunci când vorbești cu oamenii, să le spui adevărul.

Un om care este informat, care știe că acela care este în fața lui îi spune adevărul, are mult mai multă încredere chiar dacă informația pe care o primește îl afectează”, a declarat Alexandru Rafila, la sediul PSD, în cadrul unei conferințe de presă, potrivit antena3.ro.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI