Alexandru Rafila a sesizat Corpul de Control din cauza neregulilor existente în Ministerul Sănătății: „Lucrurile acestea trebuie să fie transparente”

de: Rosu Ioana
16 02. 2022

Ministrul Sănătății a povestit, marți seară, situația bizară găsită descoperită la Agenția Națională pentru Investiții în Sănătate, care are finanțare de cinci milioane de euro și costuri de consultanță de 25 de milioane de euro din PNRR. Alexandru Rafila susține că, în momentul în care a ajuns la șefia Ministerului Sănătății a găsit „multe lucruri ciudate” pe care acum încearcă să le descopere. Pentru a afla care este motivul acestor socoteli neînțelese, Alexandru Rafila colaborează în strânsă legătură cu reprezentanții Corpului de Control.

Ministrul Sănătății nu are acces la documentele PNRR

Alexandru Rafila a dezvăluit neregulile găsite în PNRR cu privire la ministerul pe care îl conduce, punând la îndoială condițiile negociate până acum de foștii miniștri din Sănătate. Mai mult, acesta susșine că în cadrul Agenţiei Naţionale pentru Investiţii în Sănătate, funcţionarea instituţiei este finanţată cu 5 milioane de euro şi consultanţa cu 25 de milioane de euro, potrivit negocierilor din PNRR, de pe vremea când ministru al Sănătăţii era din USR.

Alexandru Rafila trage un semnal de alarmă privind faptul că nici el și niciun alt angajat al ministerului nu are acces sau nu a fost informat despre acest program, negocierile fiind făcute pe persoană fizică. Un al doilea semnal de alarmă ridicat de ministru se referă la valoarea consultanței, care este mult mai mare decât valoarea alocată obiectivului care trebuie îndeplinit.

„Ceea ce a fost foarte ciudat pentru toată lumea care lucrează în Ministerul Sănătăţii este că niciun angajat din Ministerul Sănătăţii nu a lucrat sau nu a fost informat la acest program. Pare destul de ciudat, că era un program al Ministerului Sănătăţii.

A fost lucrat pe persoană fizică, nu ştiu exact cum a fost lucrat. Acesta este un element şi al doilea element este legat de faptul că consultanţa, care, în mod evident, este necesară, de multe ori valoarea consultanţei e mult mai mare decât valoare obiectivului care urmează să fie făcut”, a spus Rafila.

Corpul de Control, sesizat de Alexandru Rafila

Alexandru Rafila nu a dorit să se decidă dacă suma uriașă alocată consultanței, față de cea alocată investiției, este negociată în termeni legali.

„Funcţionarea agenţiei este finanţată cu 5 milioane de euro şi consultanţa cu 25 de milioane de euro. Aşa a fost făcut programul. Nu pot să discut dacă este legal sau ilegal. Aşa a fost semnat”, a continuat ministrul.

Acesta a anunțat că a solicitat ajutorul Corpului de Control, căruia îi va pune la dispoziție toate elementele necesare care să ajute la descoperirea adevărului și la demascarea unor posibile ilegalități. În plus, Alexandru Rafila susține că toate aceste informații trebuie să fie făcute public pentru a asigura transparența de care este nevoie într-un minister cu un rol atât de important pentru cetățeni.

„Vom face o informare. Vom pune la dispoziţie nu neapărat documentele, ci elementele care sunt importante în acest program, să vadă toată lumea care sunt obiectivele, cum se fac, care este finanţarea care se alocă pentru fiecare obiectiv şi cât înseamnă partea de asistenţă tehnică şi nu e nicio problemă.

Lucrurile astea trebuie să fie transparente, trebuie să fie cunoscute că nu cred că trebuie să reprezinte un secret, mai ales că vorbim despre ceva la care se face permanentă referire, că o să ne scoată din situaţia în care suntem. Aş vrea să se întâmple lucrul acesta.

Noi facem tot ceea ce ţine de noi ca să depăşim momentul dar în mod evident trebuie să existe şi informaţia către public, că într-un mod absolut onest şi transparent”, a mai spus Alexandru Rafila, la Antena3.