Alexandru Rafila, semnal de alarmă cu privire la valul trei al pandemiei. Ce se va întâmpla în perioada următoare: „Suntem într-o competiție”

Alexandru Rafila, semnal de alarmă cu privire la valul trei al pandemiei. Ce se va întâmpla în perioada următoare: „Suntem într-o competiție”
Alexandru Rafila, avertisment despre valul trei

Reprezentantul României la OMS a vorbit miercuri seară despre modul în care putem preveni efectele devastatoare ale valului trei al pandemiei, cât și despre combaterea oboselii pandemice.

Previziuni sumbre pentru luna martie

Medicul Alexandru Rafila a vorbit despre trei scenarii care pot avea loc în țara noastră. Potrivit INSP, în luna martie, România poate avea parte de surprize plăcute sau, din contră, foarte neplăcute, cu un număr exploziv de cazuri Covid-19.

Pentru ca lucrurile să rămână sub control, România trebuie să grăbească rapid ritmul de vaccinare, astfel încât numărul persoanelor bolnave să nu fie mai mare decât cel al persoanelor vaccinate.

În acest moment, profesorul Rafila a afirmat că ne aflăm într-o „competiție între viteza de vaccinare și posibila creștere a cazurilor”.

„În primul rând, cele trei scenarii de la INSP simulează un trend similar de creștere cu cel înregistrat în ultimele 2 săptămâni și atunci vom ajunge la o cifră nu foarte mare de cazuri noi, la 20 martie sau o situație extremă, precum cea prezentată, la peste 8.000 de cazuri.

Personal cred că vom fi undeva între varianta medie, cea cu 4.500 de cazuri și situația din acest moment, undeva în jur de 3.000 de cazuri, în medie, înregistrate zilnic.

Sunt câteva elemente care sunt importante și pe care aș vrea să le subliniez. Noi suntem într-o competiție, între viteza cu care vaccinăm și potențiala creștere a numărului de cazuri.

Practic este un sistem invers proporțional, cu cât reușim să vaccinăm mai repede cu atât creșterea va fi mai redusă și lucrul acesta nu depinde doar de noi, depinde și de cantitatea de vaccin care va ajunge în România și dacă să zicem este o anumită penurie de vaccinuri și nu reușim să vaccinăm mai mult de 35.000 de persoane pe zi, cu siguranță luna în luna aprilie va fi o cu totul și cu totul altă situație pentru că mai multe milioane de doze vor sosi în România în fiecare din aceste luni”, a mărturisit acesta.

Vor exista mai multe vaccinuri decât persoane doritoare

Renumitul medic a abordat și posibila situație în care, la un moment dat, România să aibă mai multe vaccinuri decât persoane care vor dori să se vaccineze. Acest lucru se întâmplă deja în Israel, acolo unde s-a vaccinat deja o bună parte din populație, iar restrul cetățenilor refuză vaccinarea.

“Cred că trebuie să pregătim de acum terenul pentru acel moment, pentru că dacă nu, vom ajunge în situația în care să avem mai multe vaccinuri la dispoziție și mai puțină lume care dorește să se vaccineze. Este o situație care se înregistrează inclusiv în Israel”, a spus profesorul Alexandru Rafila la B1TV.

Cu privire la termenul de “oboseală pandemică”, acesta se referă la oboseala oamenilor de a se mai feri și de a mai respecta toate regulile. Acesta recomandă să existe un echilibru între reguli și o oarecare libertate.

„Oboseala pandemică se referă la oboseala oamenilor de a respecta aceste reguli. E un lucru pe care trebuie să-l luăm în considerare. Ca să evităm această oboseală este bine să luăm măsuri care să nu exacerbeze nemulțumirea sau frustrarea oamenilor. Trebuie să existe un echilibru și măsurile exagerate pot avea un efect negativ”, a mai spus Alexandru Rafila.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI