Alertă pe litoral. Cantităţi mari de E.coli în Marea Neagră. DSP a anunțat care sunt zonele periculoase

de: Andrei Simion
02 08. 2024

Direcția de Sănătate Publică Constanța informează că mostrele de apă de mare colectate din zona plajelor neamenajate din Vadu și Corbu au un nivel ridicat de E. coli și recomandă evitarea îmbăierii până când situația se va normaliza.

Cantităţi mari de E.coli în Marea Neagră

DSP Constanța a anunțat că apa de mare din zonele neamenajate ale plajelor din Vadu și Corbu este neconformă, având un nivel ridicat de E. coli. Se recomandă evitarea îmbăierii în aceste zone până la rezolvarea problemei.

„În zona plajelor neamenajate din localităţile Vadu şi Corbu din judeţul Constanţa, probele de apă de mare sunt neconforme, conţinând o cantitate peste limitele admise de bacterii coliforme (Escherichia Coli). Având în vedere această situaţie, recomandăm evitarea îmbăierii în zonele de plajă din dreptul celor două localităţi, până la normalizarea situaţiei”, a anunţat DSP Constanţa.

Direcția de Sănătate Publică Constanța va efectua teste de monitorizare, iar rezultatele vor fi făcute publice.

Instituția menționează că această problemă nu impactează celelalte zone de îmbăiere din stațiunile de pe litoralul Mării Negre, care sunt conforme și nu prezintă riscuri pentru sănătate.

Cantităţi mari de E.coli în Marea Neagră

Ce este escherichia coli

Escherichia coli (E. coli) este o bacterie Gram-negativă ce se găsește în mod obișnuit în intestin. De regulă, aceste bacterii nu provoacă probleme de sănătate dacă numărul lor este mic, însă o creștere a acestora poate duce la apariția unor simptome specifice. Este de asemenea important de menționat că există anumite tulpini de E. coli cu un grad mai mare de virulență, care pot cauza simptome severe ce necesită tratament medical.

Escherichia coli este o bacterie din familia Enterobacteriaceae. Aceasta este facultativ aeroba, ceea ce înseamnă că se poate dezvolta atât în medii cu oxigen, cât și în cele fără oxigen. Tulpinile prezente în mod normal în intestinul uman nu cauzează infecții atâta timp cât numărul bacteriilor rămâne scăzut. De asemenea, E. coli are roluri benefice în organism, contribuind la procesul de digestie. Este esențial de menționat că E. coli poate provoca infecții la nivelul: