Alertă mondială după asasinarea generalului iranian Qasem Soleimani. Ce se întâmplă cu prețurile aurului și petrolului

de: Ana Chivu
04 01. 2020

Consecințele asasinării generalului Soleimani vor începe să se resimtă cât de curând. Ce se întâmplă cu prețul aurului pe piețele internaționale după ordinul lui Trump?

Consecințele asasinării generalului iranian Soleimani. Ce se întâmplă cu prețul aurului?

Cotația aurului la bursa de mărfuri de la New York a încheiat ziua de vineri în creștere cu 1,6% sau 24,3 dolari, rezultat al asasinării generalului Soleimani, comandant al Forțelor Quds din cadrul Gardienilor Revoluției din Iran. Veștile din Orientul Mijlociu împreună cu o serie de elemente tehnice și un dolar mai slab sprijină prețul aurului în această perioadă”, arată Benjamin Lu, analist la Phillip Futures.

Creșterea prețului cu 1,6% a fost cea mai mare apreciere zilnică pentru metalul prețios din data de 23 august și până acum. Pe piața internațională, aurul a atins o creștere de 1,9% în a patra săptămână de apreciere, conform mediafax.ro. Aurul este considerat un activ de refugiu atunci când își fac apariția turbulențele economice sau de natură politică, iar evoluția prețului acestuia este aproape în majoritatea cazurilor în contrasens cu evoluția prețului acțiunilor, care au avut o tendință de depreciere din ziua asasinatului generalului iranian. Mai mult decât atât, mulți analiști politici susțin că este posibil să pornească un război mare, după asasinare

Consecințele asasinatului generalului iranian Soleimani

„O răzbunare implacabilă îi așteaptă pe asasini”

„Martiriul este recompensa pentru munca sa neobosită din toți acești ani. Dacă Dumnezeu o vrea, opera și drumul său nu se vor opri aici, iar o răzbunare implacabilă îi așteaptă pe asasinii care și-au pătat mâinile de sângele său și de al altor martiri”, a scris ayatollahul Khamenei pe contul de Twitter.

Amintim că Soleimani, cel mai important general din Iran, a fost ucis la comanda lui Donald Trump. Atacul a fost posibil cu ajutorul unei drone MQ-9 Reaper, care mai este cunoscută și sub numele de Predator B. Acesta este un vehicul aerian fără pilot, care poate fi comandat de la distanță și care a intrat în dotarea armateri SUA din 2007.