Alertă meteo. Un nou ciclon mediteranean ar putea lovi România în următoarea perioadă. Cum se schimba vremea

de: Ștefan R. Apostol
21 05. 2023

Alertă meteo ANM! Ciclonii mediteraneeni de tip tropical sunt fenomene meteorologice observate ocazional deasupra Mării Mediterane între septembrie și ianuarie. Acestea aduc rafale de vânt și ploi abundente. Conform ANM un astfel de fenomen, un nou ciclon mediteranean ar putea lovi România în următoarea perioadă. În același timp noua alertă meteo anunță descărcări electrice, grindină de dimensiuni mici. Mai sunt anunțate și averse care local vor acumula între 15 și 20 l/mp, precum și intensificări ale vântului.

Ciclonii mediteraneeni sunt fenomene meteorologice rare

Conform specialiștilor în meteorologie, aceste sisteme fac obiectul unor dezbateri în cercurile meteorologice, pentru a stabili dacă se încadrează mai bine în definiția ciclonilor tropicali sau a ciclonilor subtropicali. Originea lor este de obicei non-tropicală și se dezvoltă deasupra apelor deschise, în cadrul unor ciclonii puternici, cu nucleu inițial rece, depresiuni de separare, similar ciclonilor subtropicali din bazinul Atlanticului.

„Aerul rece în aer liber pare să fie principalul factor declanșator al instabilității în dezvoltarea acestor sisteme. Dacă s-ar defini vreodată un sezon al uraganelor pentru regiunea mediteraneană, acesta s-ar întinde din iunie până în luna mai a anului următor, pe baza evenimentelor de până acum. Astfel, formarea de cicloane (sub)tropicale mediteraneene este posibilă în orice moment al anului, dar cu o frecvență maximă toamna (septembrie-decembrie), când se produc în același timp atât depresiuni de tăiere, cât și ape calde la suprafață.”, explică meteorologii.

Vezi și: În Italia a plouat într-o zi cât în 6 luni. Ciclonul va ajunge si în România, anunță meteorologii

Potrivit lui Robert Hart, de la Florida State University, ciclonii tropicali și extratropicali au fost, din punct de vedere istoric, considerați ca două grupuri de cicloane distincte, care se exclud reciproc. Cu toate acestea, SST calde, fluxurile de suprafață crescute, convecția intensificată și eliberarea sporită de căldură latentă pot estompa linia de demarcație, odată percepută ca fiind fină, dintre ciclonii tropicali și extratropicali.

În timp ce este bine cunoscut faptul că ciclonii tropicali simetrici, nonfrontali, cu nucleu cald, pot deveni ciclonii extratropicali asimetrici, frontali, cu nucleu rece, este mai puțin cunoscut faptul că, în schimb, ciclonii extratropicali cu nucleu rece se pot transforma în ciclonii tropicali cu nucleu cald, explică același Robert Hart.

Vezi și: Ciclonul devastator din Europa ajunge și în România. Distruge tot în calea lui

ANM emite o nouă prognozpă meteo pentru următoarea perioadă

Pe 15 mai ANM a emis o nouă prognoză meteo pentru următoarele săptămâni, iar datele arată o schimbare a vremii, deși în mod normal ar fi trebuit să vem valori termice mult mai ridicate. Conform noilor date meteo, în Banat și Crișana valorile termice în următoarea perioadă vor fi încadrate între 24 și 26 de grae maximele, iar minimele între 13 și 16 grade, ANM precizând că „după 22 mai, probabilitatea pentru ploi locale va fi mai mare în cursul după-amiezilor. Ploile vor avea în special caracter de aversă și se vor asocia, pentru perioade scurte, cu celelalte fenomene specifice instabiltații atmosferice.”

În zona Transilvaniei și a Maramureșului valorile termice vor fi cuprinse între 22 și 25 de grade valorile maxime, iar minimele între 8 și 12 grade, iar din punct de vedere al precipitațiilor, ANM precizează că „va ploua temporar în special în vestul și nord-vestul regiunii, apoi cu caracter local și în rest, iar în ansamblu regimul pluviometric va fi apropiat de cel normal în a doua jumătate a lunii mai. Ploile vor avea îndeosebi caracter de aversă și se vor asocia, pentru perioade scurte, cu celelalte fenomene specifice instabiltații atmosferice.”

Vezi și: Ce urmează după ciclonul mediteranean care lovește România? Vremea o ia razna complet, când vine vara

În Moldova și în sudul țării, în Dobrogea, ANM prognozează că temperaturile maxime vor fi între 22 și 24 de grade, iar minimele cuprinse între 10 și 14 grade, cu posibilitatea apariției de precipitații când, mai spune ANM, „vor fi în special averse și se vor asocia, pentru perioade scurte, cu celelalte fenomene specifice instabilității atmosferice.”

În Muntenia și Oltenia, ANM precizează că valorile maxime se vor încadra între 24 și 25 de grade maximele, iar minimele 11 și 15 grade, iar precipitațiile vor avea „o probabilitate mai mare în cursul după-amiezilor. Ploile vor avea în special caracter de aversă și se vor asocia, pentru perioade scurte, cu celelalte fenomene specifice instabiltații atmosferice.”

O nouă alertă meteo de la ANM

Conform informării din cursul acestei zile publicate de ANM, un ciclon mediteranean ar putea lovi România în următoarea perioadă, deja fiind anunțate „descărcări electrice, grindină de dimensiuni mici, averse care local vor acumula (peste) 15…20 l/mp, intensificări ale vântului” în județul Maramureş și Sălaj.

Vezi și: Ciclonul polar lovește din nou. Vremea o ia razna complet în toată Europa

În ceea ce privește prognoza meteo pentru zona montană, ANM precizează că „Probabilitatea pentru ploi va fi ridicată în majoritatea zilelor din interval, cu precădere în Carpații Occidentali și în vestul Carpaților Meridionali unde, mai ales în prima săptămână, excendentul pluviometric poate fi semnificativ. După data de 22 mai, poile se vor semnala în special în cursul după-amiezilor.”