Alertă meteo în România! Cod galben de inundații luni seara, zonele în pericol

de: Andrei Simion
05 08. 2024

Hidrologii români avertizează că luni seara, 5 august 2024, este pericol de producere a viiturilor pe mai multe râuri din judeţele Vâlcea și Argeș. Specialiștii meteo au emis cod galben de inundații, explicând că pe unele cursuri de apă pot fi depășite cotele de atenție.

S-a emis cod galben de inundații

„Ca urmare a precipitaţiilor înregistrate, a celor prognozate şi propagării, se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri cu posibile depăşiri ale cotelor de atenție”, au transmis hidrologii.

Râurile vizate sunt din bazinul hidrografic Olt, pe „afluenții aferenți sectorului aval confluență cu râul Lotru –amonte Ac. Băbeni, în judeţele Vâlcea și Argeș”. Atenționarea hidrologică este în vigoare până la miezul nopții.

Ploi torențiale, furtuni și grindină în mai multe județe

Tot astăzi, Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o avertizare meteo cod galben de ploi torențiale, furtuni și grindină, ce vizează 10 județe ale țării.

Astfel, în Maramureș, estul Transilvaniei, nordul Moldovei și în Carpații Orientali, ANM a anunțat perioade cu instabilitate atmosferică. În aceste zone vor fi averse torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului și izolat grindină. În intervale scurte sau prin acumulare, cantitățile de apă vor fi de 15…25 l/mp și izolat de peste 30…40 l/mp, conform ANM.

„Debutul săptămânii va fi caracterizat, la scara întregii ţări, între 23 până la 33 de grade Celsius cu minime pe parcursul nopţilor între 12 până la cel mult 20- 21 de grade.

În acelaşi timp vorbim şi de fenomene de instabilitate pe parcursul după amiezilor, la început în zona montană şi submontană, apoi şi în restul ţării şi mă refer aici în mod deosebit la Maramureş, Crişana, Transilvania, Moldova, pe arii restrânse în Muntenia, Dobrogea şi Oltenia.

Vorbim de cantităţi care, la nivel local, pot depăşi 15-25 de litri pe metrul pătrat iar în zona montană peste 30 de litri pe metrul pătrat”, a spus. duminică, la Digi 24, directorul Administraţiei Naţionale de Meteorologie, Elena Mateescu.