Alertă meteo: e risc mare de avalanșă până marți seară! Care este zona vizată
După ce a nins zile la rând și s-a acumulat strat gros de zăpadă, meteorologii au emis o nouă alertă meteo. De data aceasta este risc mare de avalanșă până marți seară. Care este zona vizată de avertizarea meteo, vedeți în rândurile de mai jos ale articolului.
Risc de avalanșă. Ce zone trebuie să fie ocolite de turiști
Conform meteorologilor, este risc mare de avalanșă în Munții Bucegi până marți seara după ce la munte a nins neîncetat mai multe zile la rând.
Astfel, în Munții Bucegi la suprafața stratului se regăsesc aproximativ 25-35 cm de zăpadă proaspătă, dar care are o rezistență scăzută.
Unde se pot declanșa avalanșe și de ce
De asemenea, în zona crestelor sunt formate plăci de vânt, iar pe văi și în zonele adăpostite se regăsesc troiene şi acumulări mari de omăt.
Astfel, pe pantele suficient de înclinate se pot declanșa avalanșe spontane, de dimensiuni medii, prin alunecarea zăpezii nou depuse peste straturile mai vechi de zăpadă și izolat dislocarea acestora sau ruperea și alunecarea plăcilor de vânt din apropierea crestelor, riscul fiind cu atât mai mare la orice supraîncărcări.
Avalanșe și la altitudini mai mici
Avalanșe s-ar putea produce și la altitudini mai mici de 1.800 de metri, respectiv pe pantele înclinate, unde zăpada proaspătă va putea aluneca uşor peste stratul mai vechi şi stabilizat.
În aceste zone, pot fi declanșate avalanșe de dimensiuni mici și medii și aici riscul declanșării fiind amplificat la supraîncărcări.
Risc de avalanșe și în alte zone montane
În plus, potrivit meteorologilor, în munții Bucegi a fost risc mare de avalanșă și va fi și în perioada următoare, însă în alte zone.
Meteorologii mai informează că în Carpații Meridionali riscul de avalanșă este unul mare, iar în Munții Călimani-Bistriței, Rodnei și Ceahlău riscul este moderat.
Cât măsoara stratul de zăpadă la munte:
-133 cm la Vf. Omu,
-154 cm la Bâlea-Lac,
-71 cm Vf. Țarcu,
-69 cm la Sinaia-1500,
-75 cm la Vf. Călimani,
-45 cm la Penteleu.
Sfaturi pentru cei care sunt surprinși de o avalanșă
Pe de altă parte, cei care au probleme și sunt surprinși de o avalanșă trebuie să știe că salvamontiștii au câteva sfaturi pentru ei, recomandări care le pot salva viața.
Cei surprinși de o avalanșă trebuie să țină cât pot mâinile îndepărtate de corp și, când sunt cuprinși de zăpadă, să țină mereu fața în sus.
De ce trebuie să dea din mâini persoana surprinsă de avalanșă
În plus, în timpul avalanșei cel surprins trebuie să dea din mâini ca și când ar înota stilul bras, astfel încât să se mențină deasupra zăpezii.
Stabilirea poziției, foarte importantă
Cel prins în avalanșă trebuie să își stabilească poziția. O poate face aruncând un obiect, o monedă, o mănușă, ochelari sau pur și simplu scuipând.
Gravitația va arăta celui prins în avalanșă încotro să sape pentru a ieși la suprafață. Asta va fi posibil în cazul în care stratul de zăpadă este mai mic, pentru că altfel presiunea este enormă.
Punga de aer, vitală
Nu în ultimul rând, cel prins în avalanșă trebuie să își facă rapid o pungă de aer dând cât mai multă zăpadă din jurul nasului și a gurii.
Punga de aer trebuie mereu lărgită și spartă în același timp pentru că din cauza respirației și a căldurii corpului zăpada se topește și formează o pelicula de gheață care nu mai lasa aerul să pătrundă în ea.