Alertă meteo. Cod galben de furtună și ploi. Ce regiuni vor fi afectate

de: Ștefan R. Apostol
04 05. 2020

Administrația Națională de Meteorologie a emis acum o oră, un comunicat prin care se anunță o atenționare de Cod Galben la nivelul teritoriului României. Atenționarea a fost emisă pe durata zilei de 4 mai, de laora ora 10 și până la ora 21.

Alertă meteo. Cod galben de furtună și ploi

Conform ANM, în intervalul orar 10:00 – 21:00, va exista o atenționare de Cod Galben pe teritoriul României, ANM explicând că vor exista manifestări de instabilitate atmosferică temporar accentuată, ploi moderate cantitativ.

Ce regiuni vor fi afectate

Această atenționare de Cod Galben, conform ANM, se va resimți în Dobrogea, sud-estul Moldovei și în Muntenia, mai ales în sudul și estul regiunii, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, ce se va manifesta prin averse ce vor avea și caracter torențial, iar în intervale scurte de timp sau prin acumulare se vor înregistra cantități de apă ce vor depăși 25 l/mp și pe arii restrânse 40…60 l/mp.

Vor fi frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii și izolat grindină.  În estul Olteniei și în sudul Transilvaniei va continua să plouă și se vor acumula cantități de apă de 20…25 l/mp (în ultimele 24 de ore, în zonă s-au înregistrat cantități de apă cuprinse, în general, între 25 și 45 l/mp).

Alertă meteo. Cod galben de furtună și ploi. Ce regiuni vor fi afectate

În comunicatul emis se specifică faptul că ”astfel de fenomene se vor semnala și în restul teritoriului, dar pe arii restrânse.” și că în funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice, Administraţia Naţională de Meteorologie va actualiza prezentul mesaj prin avertizări de vreme severă imediată.

Reamintim că această clasificare de Cod Galben, emisă de ANM, face referire la fenomenele meteorologice prognozate, vânt puternic, ploi abundente, descărcări electrice, grindină, ninsori abundente, viscol, temperaturi extreme, polei, ceaţă, care vor fi temporar periculoase pentru anumite activităţi, dar altfel sunt obişnuite pentru perioada respectivă sau zona specificată.

Cât despre informări, acestea se emit în cazul în care fenomenele meteorologice prognozate au potențial de a deveni temporar periculoase pentru anumite activităţi, dar altfel sunt obişnuite pentru perioada respectivă.