Alertă meteo ANM. Vine prăpădul: vin ploi torențiale, grindină și vijelii. Ce zone ale țării sunt vizate

Alertă meteo ANM. Vine prăpădul: vin ploi torențiale, grindină și vijelii. Ce zone ale țării sunt vizate

ANM – Administrația Națională de Meteorologie a emis astăzi avertizări cod galben de vreme instabilă, care vor viza treptat, până duminică dimineața peste trei sferturi din țară.

Alertă meteo ANM

Conform meteorologilor, în intervalul 14 august, ora 18:00 – 15 august, ora 10:00, este în vigoare un prim cod galben de instabilitate atmosferică, valabișl în zone din zece județe, situate în partea de vest și sud-vest a țării. Prin urmare, în intervalul menționat, în Banat, Crișana, vestul Transilvaniei, precum și în nord-vestul Olteniei, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, care se va manifesta prin averse ce vor avea și un caracter torențial, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată aale vântului, vijelii și grindină. Astfel, cantitățile de apă vor depăși 20 – 25 l/mp şi, izolat, 40 – 50 l/mp.

Pe parcursul zilei de vineri și până sâmbătă dimineața, vor fi manifestări de instabilitate atmosferică ce se vor mai semnala pe arii restrânse și în restul țării.

Totodată, începând din data de 15 august, ora 10:00 și până pe 16 august, ora 10:00, vremea instabilă va cuprinde cea mai mare parte a țării. Se vor semnala averse cu caracter torențial, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului, vijelii și grindină.

În intervale scurte de timp ori prin acumulare, se vor înregistra cantități de apă ce vor depăși 20 – 25 l/mp şi, pe arii restrânse, 40 – 60 l/mp.

Administrația Națională de Meteorologie mai precizează că instabilitatea atmosferică se va semnala, sâmbătă, și în sud-estul țării, iar a doua zi, duminică, din nou în majoritatea regiunilor țării.

Cum va fi vremea astăzi

Vineri vremea se va menține frumoasă și caldă în cea mai mare parte a țării, doar la munte izolat vor cădea unele averse slabe de ploaie însoțite de descărcări electrice. Vântul va sufla slab până la moderat în zona Dobrogei și în nordul Carpaților Orientali, dar și mai mult slab în restul teritoriului.

Valorile termice maxime vor fi cuprinse între 27 si 32 de grade in Transilvania și Maramures, 29-34 de grade in Crișana, 31-36 de grade în Banat, Oltenia și Muntenia și 28-33 de grade Celsius în Dobrogea și Moldova. Cele mai scăzute valori se vor înregistra în sudul litralului și în zona Obcinelor Bucovinei.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI