Alertă meteo ANM pentru toată România: ”Va ploua în mai puțin de o zi cât într-o lună întreagă”

Alertă meteo ANM de Cod Galben în șase județe

Potrivit meteorologilor, veștile nu sunt deloc bune. Administrația Națională de Meteorologie a emis vineri dimineață două coduri de vreme rea, portocaliu și galben, care expira pe 27 septembrie dimineața. Prima avertizare fiind de tip cod galben, începe de vineri seara de la ora 23:00, până duminică la ora 6:00.

Alertă meteo ANM pentru toată România

Vineri la Antena 3, directorul Administrației Naționale de Meteorologie, Elena Mateescu, a prezentat prognoza meteo actualizată pentru acest weekend. Iar veștile nu sunt deloc bune. Conform celor spuse de către specialist, România va fi măturată de ploi și vijelii violente, cu cantități de apă care se înregistrează în mod normal într-o lună întreagă.

„Avertizarea de cod portocaliu va intra în vigoare sâmbătă dimineață la ora 9.00 și va fi în vigoare până la duminică la ora 3.00. Vorbim de zona de munte, de Maramureș, de partea de est a Moldovei, areale din Muntenia, din Oltenia, acolo unde cantitățile de precipitații se vor situa frecvent între 50-70, la nivel izolat chiar 70-90 de litri/mp. Vorbim de intensificări puternice ale vântului, căderi de grindină și frecvente descărcări electrice.

Harta, prognoză meteo România
”Va ploua în mai puțin de o zi cât într-o lună întreagă”

Pentru 24 de ore, pentru că din această noapte, de la ora 23.00 și până duminică dimineață la ora 6.00, vorbim pentru toată țara de perioade de instabilitate atmosferică accentuată, avertizate prin codul galben, interval în care vorbim de cantități de precipitații între 20 până la 35 de litri/mp. Trebuie să vorbim și de intensificări ale vântului care se vor situa în general între 55 până la 60 de km/h, în zona montană înaltă 100 – 110 km/h ceea ce înseamnă aproape 24 de ore de interval de instabilitate atmosferică accentuată, mai degrabă specifică anotimpului de vară”, a spus Elena Mateescu, potrivit Antena3.ro.

Cum va fi vremea în București

Totodată, meteorologii au emis și o prognoză meteo specială pentru București. Așadar, începând de vineri seară de la ora 23:00, până sâmbătă dimineață la ora 9:00, cerul va fi variabil, iar vântul va sufla slab și moderat. Temperatura minimă va fi de 16…18 grade.

Apoi, până duminică dimineață la ora 6:00, vremea se va menține stabilă pentru ultima decadă a lunii, însă va deveni instabilă. Cerul va fi variabil, cu înnorări temporar accentuate după-amiaza și în prima parte a nopții, când probabilitatea pentru vijelii puternice, frecvente descărcări electrice, grindină și averse ce vor avea și caracter torențial, va fi ridicată.

Cantitățile de precipitații vor fi, în general, între 10 și 20 l/mp, iar temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 29 de grade Celsius, în timp ce minima va ajunge la 14 – 15 grade Celsius.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI