Alertă meteo ANM pentru România. Un nou val puternic de caniculă, revine cupola de foc

de: Redacția
24 08. 2024

Administrația Națională de Meteorologie a emis noi avertizări de caniculă pentru România. Valul de căldură va cuprinde aproape toată țara. Alerta ANM e valabilă pentru ultimele zile din august.

Valul de caniculă se extinde în România

ANM anunță că un nou val de căldură lovește România, după câteva zile cu temperaturi ușor mai scăzute. Meteorologii au emis cod portocaliu și cod Galben de caniculă, cel mai cald fiind în sudul țării.

Valul de căldură persistă și se extinde în aproape toată România! În Crișana, Banat, sud-vestul Transilvaniei, nordul Olteniei, nordul și estul Munteniei și în Dobrogea continentală este cod galben de caniculă, iar disconfortul termic va fi ridicat. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități, potrivit ANM. Iar temperaturile maxime vor fi în general de 34…36 de grade Celsius.

În schimb, în județele Mehedinți, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Ilfov și municipiul București este cod portocaliu. În aceste zone, valul de căldură va persista pentru a douăsprezecea zi consecutiv. Disconfortul termic va fi accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități, susțin meteorologii. Temperaturile maxime vor ajunge la 38 de grade.

Avertizări ANM pentru duminică, 25 august 2024

Specialiștii ANM au emis, pentru duminică, un cod galben de caniculă în nordul și centrul Crișanei, vestul Transilvaniei, vestul și nordul Olteniei, nordul Munteniei, cea mai mare parte a Moldovei, Dobrogea continentală. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități, iar temperaturile maxime vor fi în general de 35…36 de grade. Din păcate, și în zilele următoare va persista valul de căldură în aceste zone, avertizează ANM.

Se extinde și codul portocaliu de caniculă în județele. Arad, Timiș, Caraș-Severin, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Călărași, Ialomița, Ilfov și Capitala. Disconfortul termic va fi accentuat și indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Valorile termice maxime vor fi de 36…38 de grade, iar cele minime se vor situa în general între 19 și 23 de grade și local vor caracteriza o noapte tropicală.