Alertă meteo ANM. Cod portocaliu de ploi și vijelii! Unde vine urgia, în România

Alertă meteo ANM. Cod Galben în anumite județe

Meteorologii au emis, vineri, cod portocaliu de ploi şi vijelii. De asemenea, a mai fost anunţată o alertă ANM de cod galben de vreme rea. Iată care sunt zonele afectate din România!

Alertă meteo ANM: Cod portocaliu de ploi și vijelii

Administrația Națională de Meteorologie a emis două coduri, portocaliu și galben, de vreme rea. În ceea ce priveşte codul galben, acesta este valabil de vineri seară de la ora 23:00, până duminică dimineață, la ora 7:00. Codul portocaliu intră în vigoare sâmbătă dimineață, la ora 9:00, și expiră duminică dimineață, la ora 3:00.

Cod galben de vreme rea: Se vor semnala cantități de apă însemnate, instabilitate atmosferică temporar accentuată, intensificări ale vântului. În intervalul menționat va ploua în toate regiunile, iar cantitățile de apă vor depăși 25…35 l/mp.

Instabilitatea atmosferică va fi temporar accentuată, în cursul nopții de vineri spre sâmbătă în regiunile vestice, sâmbătă în nord-vest, centru, sud și la munte, iar seara și în prima parte a nopții de sâmbătă spre duminică, în jumătatea de est a țării. Se vor semnala averse torențiale, descărcări electrice, vijelii și grindină.

Vântul se va intensifica treptat în toată țara, cu viteze la rafală în general de 45…60 km/h, iar în zona montană înaltă de peste 100…110 km/h.

În Moldova, Muntenia și Dobrogea, începând din după-amiaza zilei de sâmbătă, vor fi rafale de 60…80 km/h. Notă: Vremea se va răci, sâmbătă mai ales în jumătatea de vest a țării, iar duminică și în rest.

În ceea ce priveşte Codul portocaliu, în intervalul precizat, se vor semnala ploi abundente, instabilitate atmosferică accentuată.

În zona de munte, precum și în Maramureș, Transilvania și local în Oltenia, Muntenia și Moldova, va ploua abundent și vor fi intervale în care se vor semnala manifestări de instabilitate atmosferică accentuată (vijelii puternice, grindină și frecvente descărcări electrice). Cantitățile de apă vor depăși 50…60 l/mp și izolat 70…90 l/mp.

Alertă meteo ANM. Cod portocaliu de ploi și vijelii! Unde vine urgia, în România
Alertă meteo ANM. Cod portocaliu de ploi și vijelii! Unde vine urgia, în România

Cum va fi vremea în Bucureşti

Începând de vineri seară de la ora 23:00, până sâmbătă dimineață la ora 9:00, cerul va fi variabil, iar vântul va sufla slab și moderat. Temperatura minimă va fi de 16…18 grade.

Apoi, până duminică dimineață la ora 6:00, vremea se va menține caldă pentru ultima decadă a lunii, dar va deveni instabilă. Cerul va fi variabil, cu înnorări temporar accentuate după-amiaza și în prima parte a nopții, când probabilitatea pentru vijelii puternice, frecvente descărcări electrice, grindină și averse ce vor avea și caracter torențial, va fi ridicată.

Cantitățile de apă vor fi, în general, între 10 și 20 l/mp. Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 29 de grade, iar cea minimă va fi de 14…15 grade.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI