Alertă meteo 20 – 26 septembrie 2021. Vin ninsorile în România, unde va ploua foarte mult

Alertă meteo 20 – 26 septembrie 2021. Vin ninsorile în România, unde va ploua foarte mult
Alertă meteo 20 - 26 septembrie 2021

Alertă meteo 20-26 septembrie 2021. În această săptămână vremea va trece printr-o răcire semnificativă, cu temperaturi de final de octombrie prin unele zone, ploi și chiar ninsori pe crestele montane. Însă la finalul săptămânii vara va reveni brusc în bună parte din țară.

Alertă meteo 20 – 26 septembrie 2021

Ultimele zile ale lunii septembrie aduc o atmosferă de toamnă în toată regula. Începutul săptămânii o să fie domninat de prezența unui nucleu de presiune scăzută din nord-est, care aduce și avansul unor fronturi atmosferice care aduc precipitații. Masa de aer arctic-maritim va aduce temperaturi cu valori chiar și de 8-10 grade sub normalul perioadei.

Spre finalul săptămânii însă, vremea se va mai încălzi. Până atunci însă, vremea se răcește, având valori de temperatură normale în Oltenia, Muntenia, sudul Moldovei, Dobrogea (18-20 de grade), în timp ce prin nordul și centrul Moldovei, Transilvania, Maramureș, Crișana și Banat, primele zile ale săptămânii vin cu temperaturi potrivite mai degrabă unui mijloc de octombrie (12-14 grade).

Dar weekendul aduce însă temperaturi de vară autentică, cu valori care urcă, prin Banat, Crișana, Oltenia, Muntenia, Dobrogea, sudul Moldovei spre 25-27 de grade (prin Oltenia și vestul Munteniei sunt posibile chiar 29-30 de grade), în timp ce în restul țării sunt 22-24 de grade. La munte maximele urcă spre 12-13 grade, cu 7-9 grade pe creste.

Primele două zile ale săptămânii vin cu precipitații prin aproape toată țara, care vor lăsa între 1 și 3, 5 l/mp. Cantități ceva mai importante vor cădea prin Banat și zonele montane (7 – 10 l/mp).

Marți, va ploua mai ales prin Muntenia, Dobrogea, sudul și centrul Moldovei, iar cantitățile cele mai mari le vom avea în nordul Dobrogei și SE extrem al județului Galați (15 –20 l/mp).

Posibile ninsori la munte

În intervalul miercuri – sâmbătă vor fi condiții de ploi slabe mai ales prin Transilvania, Maramureș, nordul Moldovei, Banat și zonele montane (ploi slabe, sub 1 – 2 l/mp).

Avem parte de ploi, asta este clar, dar, din păcate, acestea nu sunt deloc la nivelul așteptat, mai ales de către agricultori, în condițiile în care doar prin nordul extrem al Orientalilor și nordul Dobrogei să avem parte de măcar 15 – 20 de l/mp acumulați, în timp ce în restul țării vorbim de doar 3 – 5 l/mp, maxim.

Pe parcursul zilelor de miercuri și joi, pe crestele montane ale Meridionalilor sunt posibile chiar șo ninsori slabe. Este posibil să ningă pe vârfurile înalte din Bucegi, Făgăraș, Parâng sau Retezat.

Azi, vremea va fi închisă și rece mai ales în jumătatea nordică a țării, unde va ploua temporar, pe spații relativ extinse.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI