Alertă la granița României după căderea unei noi drone. MApN, mesaj dur după noile atacuri rusești de la Dunăre
În cursul nopții de miercuri spre joi, o dronă a căzut pe teritoriul României, în apropierea graniței cu Ucraina, la aproximativ 95 de kilometri de fluviul Dunărea. Autoritățile au fost alertate în jurul orei 00:30, atunci când Poliția de Frontieră a observat un incendiu în localitatea Ceatalchioi, județul Tulcea.
Ce au declarat autoritățile din Ucraina
Potrivit primelor informații, drona a căzut pe teritoriul României ca urmare al unui atac ce a avut loc în Ucraina, însă din fericire, resturile aeronavei au aterizat într-o zonă nelocuită a localității, fără a provoca daune sau răni.
La fața locului, autoritățile au descoperit un crater cu o adâncime de aproximativ 1,5 metri și un diametru de 4 metri, indicând impactul puternic al dronei cu solul. Mai mult, în interiorul craterului, au fost observate resturi fumegânde din fibră de carbon.
Reacția României după incident
Ministerul Apărării Naționale (MApN) a transmis un comunicat în urma prăbușirii unei drone în noaptea de miercuri spre joi, la granița cu Ucraina, precizând că au fost luate măsuri imediate pentru securizarea zonei și notificarea structurilor competente pentru ridicarea probelor și desfășurarea investigațiilor în conformitate cu procedurile.
Ministerul Apărării Naționale a oferit, de asemenea, detalii cu privire la contextul incidentului, menționând că în seara de 11 octombrie, forțele ruse au continuat să desfășoare atacuri asupra infrastructurii portuare ucrainene în apropierea graniței dintre Ucraina și România. În timp real, MApN a monitorizat situația aeriană în zonele aflate sub responsabilitatea sa.
„Miercuri, 11 octombrie, forțele ruse au continuat atacurile asupra infrastructurii portuare ucrainene, în proximitatea graniței dintre Ucraina și România.
Ministerul Apărării Naționale a monitorizat în timp real situația aeriană în zonele de responsabilitate.Ca urmare a detectării grupurilor de drone care se îndreptau spre porturile ucrainene, MApN a activat procedurile de Poliție Aeriană și a notificat Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, începând cu ora 23.20, cu privire la zonele specifice din județele Tulcea și Galați, aflate în proximitate, cu potențialul de a fi afectate de riscurile asociate acestei situații. Starea de prealertă aeriană în aceste zone a încetat la ora 01.40, în data de 12 octombrie”, a transmis instituția, prin intermediul unui comunicat.
Ministerul Apărării condamnă noile atacuri rusești
În continuare, MApN a oferit detalii cu privire la misiunea autorităților vizavi de noul incident care a creat noi tensiuni și îngrijorare. Instituția română condamnă cu duritate toate atacurile Rusiei de la Dunăre, considerându-le ” nejustificate și în gravă contradicție cu regulile dreptului internațional umanitar”.
”În baza informațiilor primite de la Poliția de Frontieră, privind un posibil impact pe teritoriul României, în proximitatea localității Plauru, din jud. Tulcea, echipe ale MApN, în cooperare cu forțe și mijloace din alte instituții ale Sistemului național de apărare, ordine publică şi siguranță națională, s-au deplasat în zonă pentru investigarea situației.
În jurul orei 5.00, echipele din teren au raportat descoperirea unui crater de dronă, cu posibilă explozie la impact, într-o zonă cu vegetație aflată în apropierea malului drept al Brațului Chilia, la aproximativ 3 km vest de localitatea Plauru.
Au fost luate măsuri de securizare a zonei și au fost notificate structurile competente pentru ridicarea probelor și desfășurarea investigațiilor, conform procedurilor.Forțele MApN vor continua misiunile de monitorizare a spațiului aerian și de cercetare în zonele în care pot să apară riscuri ca urmare a acestor situații.
Ministerul Apărării Naționale condamnă cu fermitate atacurile executate de Federația Rusă împotriva unor obiective și elemente de infrastructură civilă din porturile ucrainene de la Dunăre.
Aceste atacuri sunt nejustificate și în gravă contradicție cu regulile dreptului internațional umanitar. De asemenea, MApN rămâne în contact permanent cu structurile aliate, care sunt informate în timp real cu privire la situația generată de aceste atacuri”, a informat Ministerul Apărării român, într-un comunicat.