Alertă în România! Ce s-a aflat despre unele măști de protecție? Câteva din turele care au fost comercializare au fost retrase de pe piață. Ce detaliu s-a descoperit despre acest obiect?
Peste 30 de milioane de măști de protecție au fost oprite de la comercializare pe motiv că nu se încadrau în prevederile legale în vigoare. România a emis șapte alerte de măști neconforme care se află pe piață, prin cadrul sistemului RAPEX. Obiectele proveneau din China, arată sistemul de alertă rapidă pentru produse nealimentare al Comisiei Europene. Măștile de protecție din China care poartă marcajul CE nu sunt certificate ca echipamente de protecție de către un organism relevant și ar putea să nu îndeplinească cerințele de sănătate și siguranță. Măștile riscă să nu protejeze în mod corespunzător dacă nu sunt combinate cu măsuri suplimentare.
În urma unor controale efectuate de către ANPC între 23 octombrie și 23 noiembrie pentru verificare respectării prevederilor legale la comercializarea măștilor s-au constatat nereguli la unele dintre cele mai mari companii de retail din România. Lidl, Kaufland, Mega Image, Rewe, Auchan, Altex, Profi, Dedeman, DM, mari lanţuri farmaceutice, cum ar fi Sensiblu şi Help Net și benzinăriile Lukoil România se află pe lista companiilor amendate pentru comercializarea măștilor neconforme, arată în raportul ANPC, obținut de Agerpres.
„Urmare a deficienţelor constatate, organele de control au dispus următoarele măsuri: oprirea temporară de la comercializare a 31.931.598 de bucăţi de măşti în valoare de 12.740.657 lei până la remedierea neconformităţilor constatate; oprirea definitivă şi scoaterea de la comercializare a 725.448 bucăţi de măşti în valoare de 3.152.544 lei; aplicarea a 668 sancţiuni contravenţionale, din care 237 avertismente şi 431 amenzi contravenţionale în valoare de 2.908.000 lei pentru încălcarea reglementărilor privind protecţia consumatorilor. Printre neregulile constatate se află lipsa totală sau parţială a elementelor de identificare şi caracterizare, lipsa traducerii în limba română, lipsă instrucţiuni de utilizare, lipsă menţionare compoziţie material, lipsă declaraţie conformitate, lipsă marcaj de conformitate CE”, arată agerpres.ro.
„Alertă emisă de România – RAPEX: Produsul poartă marcajul CE, dar nu este certificat ca echipament de protecţie de către un organism competent. Prin urmare, este posibil ca produsul să nu îndeplinească cerinţele în materie de sănătate şi siguranţă şi, prin urmare, să nu fie protejat în mod corespunzător în cazul în care nu este combinat cu măsuri suplimentare. Produsul nu respectă Regulamentul privind echipamentele individuale de protecţie şi standardul european relevant EN 149”
Anghel, șef al Direcției Generale Control şi Supraveghere Piaţă şi Armonizare Europeană ANPC