Alertă în București! Aer toxic și irespirabil duminică noapte. Ce le este interzis cetățenilor să facă în această dimineață

de: Rosu Ioana
15 03. 2021

Nu este niciun secret că Bucureștiul stă pe o bombă cu ceas din punct de vedere al calității aerului. În cursul nopții de duminică, Capitala a atins valori inimaginabile cu privire la nivelul de poluare al aerului, asta după ce mai mulți localnici din apropierea orașului au incendiat cauciucuri.

Bucureștenii, în mare pericol

La miezul nopții de duminică, în toate cartierele din București, locuitorii au simțit cum se sufocă după ce aerul toxic le-a invadat locuințele. Din păcate, această problemă extrem de nocivă pentru milioane de cetățeni nu pare avea o rezolvare rapidă, în timp ce oamenii aflați la periferie continuă să ardă cauciucuri și alte materiale periculoase pentru sănătate.

Ca și în alți ani, obiceiul care se practică de Lăsata Secului pune milioane de cetățeni în pericol. Potrivit tradițiilor străvechi, oamenii făceau un foc mare pentru alungarea spiritelor rele și pentru purificare. Din păcate, tradiția purificării a produs efectul invers, acela al intoxicării semenilor.

În cursul acestei dimineți, aparatele care măsoară calitatea aerului au indicat valori cu mult peste cele normale, astfel că pe platforma aerlive.ro, indicele de calitate al aerului era de 100 în majoritatea zonelor in Capitală (vezi galerie foto).

În urma datelor înregistrate, șeful Gărzii de Mediu a vorbit despre această problemă, cât și despre motivele care au condus la asemenea valori. Potrivit informațiilor transmise de Octavian Berceanu, cele mai frecvente focare de poluare au fost în localitățile Vidra, Măgurele și în special în Sintești.

Chiar dacă autoritățile au intervenit de urgență, focarele au fost identificate cu greu, timp în care cetățenii au respirat un aer toxic și extrem de priculos. Octavian Berceanu a subliniat, de asemenea, că valorile au fost de zece ori mai mari decât cele admise.

„Ne raportăm la valorile maxime admise pentru o zi de PM10 și PM2,5, particule aflate în suspensie în aer, valorile au fost foarte mari aseară, s-a ajuns la de peste zece ori valoarea maximă admisă. Noi am lăsat zona liberă când ne-am retras și nu mai existau focare importante”, a transmis șeful Gărzii de Mediu pentru Digi24.

Incendiile au fost lichidate de pompieri și cetățeni

Octavian Berceanu a recunoscut că incendiile desfășurate în această noapte nu au putut fi lichidate în totalitate de pompieri, astfel că localnicii au intervenit pentru a ajuta. „Am intervenit cu echipajele gărzii de mediu, jandarmerie, poliție. A fost o muncă destul de grea să identificăm câteva zeci de focare, pompierii ne-au ajutat foarte mult să stingem, iar unde a fost mai greu am rugat și populația să stingă aceste focare. Urmează să fie date amenzi, au fost verificate persoane de la fața locului.
Munca asta trebuie să se ducă pe o perioadă mult mai lungă, pentru că principalul pilon e prevenția și nu acțiunea în ziua respectivă, dacă avem o muncă de prevenție de a lungul anului, focarele pe anul viitor se vor reduce simțitor”, a declarat acesta.
Pentru un minimum de siguranță, oficialul le recomandă oamenilor să nu aerisească în această dimineață, așteptând până la prânz.

“N-am avut o mișcare substanțială a aerului care să disipeze norul de poluare de particule, vântul a bătut încet. În dimineața asta recomand bucureștenilor să nu aerisească apartamentele, o pot face către prânz”, concluzionat Pctavia Berceanu, potrivit sursei citate.