Alertă de la ANM. A fost emis Cod galben de grindină, averse și intensificări ale vântului. Zonele afectate de vremea rea

de: Ștefan R. Apostol
20 05. 2023

Alertă de la ANM! Meteorologii anunță un iminent nou fenomen El Niño care este pe cale să lovească, și potrivit acestora, șansele ca El Niño să se dezvolte în această vară sunt acum de peste 90 la sută. Efectele se resimt și pe teritoriul României, iar astăzi avem parte de o nouă alertă de la ANM, meterologii români emițând un nou Cod galben de grindină, averse și intensificări ale vântului. Citește mai departe și află care sunt zonele afectate de vremea rea.

Șansele ca El Niño să se dezvolte în această vară sunt acum de peste 90 la sută

Fenomenul meteorologic face ca apele din Oceanul Pacific să devină mult mai calde decât de obicei. Acest lucru poate avea efecte devastatoare, de la valuri de căldură arzătoare la furtuni mai puternice.

Este, de asemenea, costisitor, iar un nou studiu al Dartmouth College publicat în revista Science estimează că, în medie, fenomenul El Niño costă economia mondială aproximativ 3,2 trilioane de euro.

Acest lucru se datorează faptului că deviază cheltuielile de la tehnologie și inovare către eforturile de recuperare și reconstrucție. Potrivit Centrului de prognoză climatică NOAA, fenomenul se va prelungi probabil până la iarnă.

„Combinația dintre un al treilea episod de vânt de vest prognozat la mijlocul și sfârșitul lunii mai și nivelurile ridicate de conținut de căldură oceanică peste medie înseamnă că un El Niño potențial semnificativ se află la orizont.

În timp ce cel puțin un El Niño slab este probabil, gama de posibilități la sfârșitul anului (noiembrie-ianuarie) include o șansă de 80% de cel puțin un El Niño moderat.”, se arată în studiul menționat.

Vezi și: Avertizare meteo ANM de vreme rea! Zonele din România în care vor fi furtuni, grindină şi vânt puternic

Ce este fenomenul El Niño?

El Niño influențează modelele meteorologice din întreaga lume și poate agrava fenomenele meteorologice extreme. El Niño este cauzat de vânturile din Pacific care împing apa caldă spre est, în timp ce curentul jet din Pacific se deplasează spre sud.

Acest lucru crește temperaturile globale cu aproximativ 0,2 grade Celsius în total. Se preconizează deja că anul acesta va fi mai cald decât în 2022 și că va fi al cincilea sau al șaselea cel mai cald an înregistrat vreodată.

Anul 2024 ar putea fi și mai cald, pe măsură ce se instalează impactul fenomenului meteorologic. Există o șansă de 50% ca 2023 să fie cel mai cald an înregistrat vreodată, au estimat cei de la NOAA.

Vezi și: Alertă meteo ANM. Fenomene extreme în România: vom avea caniculă și vijelii

Alertă de la ANM. Cod galben de grindină, averse și intensificări ale vântului

Meteorologii români anunță că efectele acestui fenomen se resimt și pe teritorul României, având în vedere că valorile termice și fenomenele extreme de vreme rea sunt din ce în ce mai prezente.

În cursul acestei zile, a fost emisă o nouă alertă de la ANM, iar avertizarea de Cod galben anunță grindină, averse și intensificări ale vântului. Noua alertă de la ANM specifică și care sunt zonele afectate de vremea rea, fiind vorba de nu mai puțin de 8 județe, după cum urmează:

  1. Județul Olt
  2. Județul Dolj
  3. Județul Mehedinţi
  4. Județul Bacău
  5. Județul Suceava
  6. Județul Galaţi
  7. Județul Neamţ
  8. Județul Vrancea

 

În toate aceste județe, ANM anunță descărcări electrice, grindină de dimensiuni mici, averse care local vor acumula 15 și 25 l/mp, plus intensificări ale vântului. Noua alertă de ANM este valabilă până în jurul orei 20:00, în această seară.