Alerta dată despre pâinea din Lidl, Kaufland și alte magazine. Detaliul la care nimeni nu e atent

de: Bișinicu Andreea
05 04. 2023

Specialiștii de la InfoCons au realizat un studiu pe baza produselor din pâine ce se regăsesc la rafturile celor mai populare supermarketuri din România. 50 de produse au făcut obiectul studiului. Ce au descoperit inspectorii sanitari. Ce ar conține pâinea din magazine, de fapt

Cât de periculoasă ar fi pâinea comercializată în supermarketurile din România

Specialiștii de la Protecția Consumatorilor trag un semnal de alarmă privind produsele de panificație care sunt comercializate în Lidl, Kaufland, Auchan și alte supermarketuri.

Conform experților, pe lângă ingredientele de bază precum drojdie, apă, făină și sare, pâinea care se vinde la rafturile celor mai populare supermarketuri ar conține și o cantitate foarte mare de zahăr, alături de alte substanțe care ar putea fi nocive pentru organism.

„Gândiți-vă bine când cumpărați o pâine pentru că s-ar putea să ajungem să facem un sendviș cu doar două felii de pâine, deoarece conțin tot ce ne trebuie sau tot ce nu ne trebuie, fără a mai adăuga ceva. Noi am citit eticheta pentru tine, însă va trebui să o citești și tu”, spune Sorin Mierlea.

Doar 26% afișează procentajul ingredientului principal. Dintre acestea:

  • făină într-o proporție cuprinsă între 26 și 78% din compoziție;
  • amestec panificație într-o proporție cuprinsă între 7 și 69.4% din compoziție.

Pâinea care conține cartofi, cereale sau semințe în compoziție:

  • 14% din produse conțin semințe (floarea soarelui, susan, mei, mac etc) în proporții cuprinse între 1,2% si 29% din compoziție
  • 4% din produse conțin cereale în proporții cuprinse între 13,2% și 16,7%
  • 4% din produse conțin cartofi sub formă de fulgi de cartofi în proporții cuprinse între 4% și 6%

Citește și Ce conţine pâinea din Lidl, Kaufland sau alte magazine, de fapt. Nu o să mai cumperi aşa ceva!

Foarte multe produse de panificație nu specifică toate ingredientele pe etichetă

Doar 44% dintre produsele de panificație menționează tipul de făină utilizat. Dintre acestea:

  • făina de tip 650 se regăsește în compoziția a 77,27% din produse;
  • făina de tip 1250 se regăsește în compoziția a 22, 72% din produse;
  • făina de tip 550 se regăsește în compoziția a 9% din produse;
  • făina de tip 480 se regăsește în compoziția a 5% din produse;
  • făina de tip 1350 se regăsește în compoziția a 5% din produse.

Din punct de vedere al pasteurizării:

  • 16% din produse au menționat ca sunt pasteurizate.

Din punct de vedere al mentionarii provenientei ingredientelelor principale:

  • 66% nu menționează proveniența ingredientelor principale.

Conform datelor culese, 66 % din produsele studiate, nu menționează proveniența ingredientului principal, în conformitate cu regulamentul 1169/2011.

În ceea ce privește produsele alimentare, trebuie puse în aplicare normele de indicare a țării de origine sau a locului de proveniență a ingredientului primar.

In articolul 26, aliniatul 1 se precizează stabilirea normelor generale și cerințelor „privind indicarea țării de origine sau a locului de proveniență a produselor alimentare, care se aplică fără a aduce atingere dispozițiilor specifice ale Union”., relatează cei de la Realitatea.

Citește și Câte calorii are, de fapt, un croissant de la Lidl. Nu o să mai mănânci aşa ceva