Alertă ANM privind prognoza meteo din România. Cod galben de vijelii și grindină. Județele în care va fi prăpăd

de: Sabina Anastasia
16 08. 2023

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis două avertizări meteo de cod galben de instabilitate atmosferică, miercuri, 16 august. Se anunță ploi, vijelii și grindină în următoarele ore, în România. Vezi în rândurile de mai jos ce teritorii vor fi afectate.

ANM a emis cod galben de vijelii și grindină

ANM a actualizat prognoza meteo pentru următoarele ore și zile, în România. Meteorologii au emis un cod galben de instabilitate atmosferică, valabil până joi, 17 august, la ora 06:00. Mai multe județe din Banat, Crișana și nord-vestul Olteniei vor fi afectate de fenomene meteo neașteptate.

În Banat, Crișana, nord-vestul Olteniei, precum și în zonele de munte aferente, vor fi perioade în care se vor manifesta fenomene specifice instabilității atmosferice accentuate. Vor avea loc averse cu caracter torențial, însoțite de descărcări electrice, vijelii și grindină.

În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor atinge 25 de litri pe metrul pătrat și, izolat, peste 40 de litri pe metrul pătrat. Fenomene precum cele amintite se pot manifesta și în celelalte regiuni din România, însă pe arii restrânse.

Un al doilea cod galben emis de meteorologi miercuri va expira pe 16 august, la ora 20:00. Potrivit ANM, vântul se va intensifica în estul Munteniei, Dobrogea și în bazinul vestic al Mării Negre. Rafalele vor atinge viteze de până la 65 de kilometri pe oră, în unele locuri luând forma vijeliilor.

Se anunță caniculă până duminică, 20 august

În altă ordine de idei, meteorologii ANM au emis și o informarea meteorologică în care se vorbește despre disconfort termic ridicat și caniculă. Mesajul este valabil până duminică, 20 august. În intervalul cu pricina, indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge și va depăși pragul critic de 80 de unități.

„În după-amiaza zilei de astăzi (miercuri, 16 august – n.r.) în estul și sud-estul teritoriului disconfortul termic va fi în creștere, iar indicele temperatură umezeală (ITU) local va atinge și depăși ușor pragul critic de 80 de unități”, a anunțat ANM.

Se anunță temperaturi ce vor atinge valori caniculare și disconfort termic ridicat în sudul și sud-estul României. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge și va depăși pragul critic de 80 de unități. Valorile termice maxime vor fi, în general, de 35-36 grade Celsius. Izolat, vor fi și 37 grade Celsius.

Te-ar putea interesa și: Cum va fi vremea la finalul lunii august 2023. Prognoza meteo din România, împărțită între caniculă și ploi torențiale

Meteorologii spun că disconfortul termic se va menține ridicat și în zonele din vestul și estul României. Până duminică, în regiunile cu pricina, temperaturile vor varia între 32 și 34 grade Celsius.