Alertă ANM, fenomenul meteo extrem care lovește România. Ce este și cum ne afectează Seceta Fulgerătoare
Căldură, precipitații, furtuni și grindină, cam acestea sunt ingredientele ultimelor zile în România, din punct de vedere meteorologic. Din păcate, nu vom scăpa prea curând de ele, mai ales că se mențină actualizată și o alertă ANM emisă încă de ieri. Pe de altă parte, specialiștii vorbesc despre fenomenul meteo extrem care lovește România. Citește mai deaparte și află, de fapt, ce este și cum ne afectează Seceta Fulgerătoare.
Alertă ANM de intensificări ale vântului și astăzi
Ultimele 48 de ore au adus cel puțin trei avertizări de cod portocaliu și două de cod galben, una dintre ele rămânând valabilă și pentru astăzi, 9 iulie 2023, până în această seară la ora 20:00, fiind vorba de intensificări ale vântului, iar conform avertizării ”În intervalul menționat, vântul va avea intensificări în Dobrogea, jumătatea de est a Munteniei, sudul și centrul Moldovei, cu viteze în general între 55 și 70 km/h, iar în zona înaltă din Carpații de Curbură și estul Carpaților Meridionali vor fi rafale de peste 80…90 km/h.”
Pe de altă parte, meteorologii vorbesc de o nouă schimbre, fiind vorba de fenomenul meteo extrem care lovește România. Cei de specialitate folosesc termenul de ”Secetă Fulgerătoare”, iar în cele ce urmează încercăm să explicăm ce este și cum ne afectează ”Seceta Fulgerătoare”.
Experții explică ce este și cum ne afectează Seceta Fulgerătoare
Seceta fulgerătoare este pur și simplu debutul sau intensificarea rapidă a secetei. Aceasta este declanșată de rate de precipitații mai mici decât cele normale, însoțite de temperaturi, vânturi și radiații anormal de ridicate. Împreună, aceste modificări ale vremii pot modifica rapid clima locală.
Vezi și: Alertă meteo ANM în România. Va fi prăpăd, cod portocaliu anunțat de specialiști în mai multe județe
Temperaturile mai ridicate cresc evapotranspirația, spun experții, procesul prin care apa este transferată de pe uscat în atmosferă prin evaporarea din sol și prin transpirația plantelor, și scad și mai mult umiditatea solului, care scade rapid pe măsură ce condițiile de secetă continuă. Dacă nu sunt prevăzute și descoperite suficient de devreme, modificările umidității solului care însoțesc seceta rapidă pot provoca daune importante agriculturii, economiilor și bunurilor și serviciilor ecosistemice.
Care sunt cauzele pentru fenomenul meteo extrem care lovește România
Spre deosebire de seceta cu evoluție lentă, care este cauzată de o scădere a precipitațiilor, seceta fulgerătoare apare atunci când precipitațiile scăzute sunt însoțite de temperaturi anormal de ridicate, de exemplu, valuri de căldură, vânturi puternice și modificări ale radiației. Aceste schimbări, uneori rapide, pot crește rapid rata de evapotranspirație și pot elimina apa disponibilă din peisaj.
”Diferențele geografice și modelele climatice au, de asemenea, un impact asupra dezvoltării secetei bruște. Spre deosebire de seceta convențională – care poate apărea pe tot parcursul anului în orice loc – seceta rapidă apare de obicei în timpul anotimpurilor calde. Seceta fulgerătoare generalizată este adesea legată de fenomenele La Niña.”, explică specialiștii.
Vezi și: Alertă meteo ANM. Vremea se strică în weekend, nu scăpăm de ploi și vijelii
Un studiu a constatat că, între 1979-2016, secetele fulgerătoare din vestul SUA au avut loc mai frecvent în lunile mai și iunie, iar în regiunea climatică nord-vestică s-a înregistrat un vârf suplimentar la sfârșitul sezonului de vegetație. În schimb, frecvența secetei fulgerătoare în centrul și în părți din estul SUA a atins un vârf în iulie și august.
Meteorologii mai spun că pentru toate regiunile climatice, intensitatea secetei fulgerătoare a avut tendința de a crește spre începutul sezonului de vegetație și apoi de a scădea. Dar, conform noilor date, Seceta Fulgerătoare este fenomenul meteo extrem care lovește România.