Alertă ANM de vremea rea! După caniculă vine potopul. Cod galben de vijelii și grindină, 18 județe afectate

de: Ionuț Vieru
24 07. 2024

Administrația Națională de Meteorologie vine cu un nou avertisment către români! După perioada caniculară, când au fost înregistrate peste 40 de grade Celsius, urmează vijelii, ploi și grindină. O mare parte din țară este afectată.

ANM, cod portocaliu de vijelii și grindină

După caniculă, vin ploile și vijeliile. Specialiștii au emis un cod portocaliu care vizează județele din zona de munte și un cod galben valabil pentru aproape toată țara.

Sunt vizate de codul portocaliu județele: Alba, Hunedoara, Caraș-Severin, Mehedinți, Dolj, Sibiu, Vâlcea, Brașov, Argeș, Dâmbovița, Prahova, Buzău, Vrancea, Covasna, Bacău, Harghita, Neamț și Suceava.

În aceste zone, vor fi perioade cu averse torențiale, iar în intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 30-40 l/mp și pe arii restrânse de peste 50-70 l/mp.

Avertizarea de cod portocaliu este în vigoare de astăzi, ora 12:00, până diseară la ora 21:00. Mai mult de atât, la ora 10:00 a intrat în vigoare un cod galben de instabilitate atmosferică.

Potrivit ANM, vremea va fi instabilă la munte, în sudul Banatului, în Oltenia, Maramureș, Moldova, Muntenia, în Dobrogea continentală și în cea mai mare parte a Transilvaniei.

Avertizare ANM

Temperaturi de până la 20 de grade Celsius în unele zone din țară

Temperaturile vor scădea cu mai mult de 10 grade Celsius în următoarea perioadă, ne anunță directorul ANM, Elena Mateescu. 18 județe se află sub cod galben de vijelii și grindină.

„Vorbim, mai ales de joi, de o scădere a regimului de temperaturi, astfel încât în anumite zone, mai ales în regiunile nordice, temperaturile să caracterizeze o vreme ușor sub ceea ce ar fi normal pentru această perioadă din calendar.

Regimul de temperaturi la nivelul maximelor fiind cuprins în general între 20 și până la cel mult 28-29 de grade Celsius, cele mai ridicate valori în partea de sud-vest și sud a țării.

Își vor face apariția și fenomenele meteorologice specifice condițiilor de instabilitate atmosferică accentuată, dacă astăzi la nivel local, în special în zonele centrale, nordice, chiar și partea de sud-est, zonele montane și submontane, de mâine vorbim de instabilitate în special în Muntenia, în Crișana, în Maramureș, în Banat, Transilvania, Oltenia, dar și local în Dobrogea, astfel încât cea mai mare parte a țării să fie caracterizată de fenomene meteorologice extreme.

Cantități de apă în timpul averselor de 15-25 de litri pe m2, izolat peste 30-40 de litri pe m2. Nu în ultimul rând, intensificări ale vântului cu viteze la rafală de 50-70 km/h”, a precizat Elena Mateescu.