Alertă ANM: Cod portocaliu de inundaţii în România. Zonele în care va fi prăpăd
În cursul zilei de astăzi, luni, Institutul Național de Hidrologie și Gospodărie a Apelor, a emis o avertizare Cod portocaliu de inundații pentru două bazine hidrografice, pe raza județului Caraș-Severin.
Până la ce oră este valabilă avertizarea
Ca urmare a precipitațiilor înregistrate, până la ora 24:00, se pot produce scurgeri de pe versanți, torenți, pârâie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte severe de inundații locale, dar și creșteri importante de debite și niveluri cu posibile depășiri ale cotelor de inundație.
Râurile vizate din bazinele hidrografice sunt: Nera – afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Pătaş, Dunăre – afluenţii mici aferenţi sectorului amonte confluenţă cu râul Berzeasca, judeţul Caraş-Severin.
Totodată, fenomenele se pot produce cu intensitate mai mare pe unele râurile din bazinele hidrografice Nera – afluenţii aferenţi sectorului aval confluenţă cu râul Miniş – amonte S.H. Sasca Montană, Cameniţa, cel din urmă fiind afluent al Dunării.
De asemenea, hidrologii de la Institutul Național de Hidrologie și Gospodărie a Apelor au emis un cod galben de inundație pentru râurile mici din următoarele bazine hidrografice:
- Bârzava – bazin amonte S.H. Moniom,
- Caraş – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior,
- Nera – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior,
- Cerna – afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţul Caraş-Severin),
- Dunăre – afluenţii mici aferenţi sectorului amonte S.H. Gruia (judeţele: Mehedinţi şi Caraş-Severin).
Cod galben de ploi torențiale
ANM a emis o avertizare de cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată, în Oltenia și Transilvania și local în zona de munte. Codul emis de meteorologii de la Administrația Națională de Meteorologie este valabil astăzi, între orele 12:00 – 22:00.
În intervalul orar menționat au fost anunțate averse torențiale, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului și pe alocuri vijelii şi grindină. Manifestările de instabilitate atmosferică vor fi pe arii restrânse și restul țării cu probabilitate mai mare în sud și centru, iar cantitățile de apă depășesc 20-30 l/mp și izolat 40 l/mp.
,,Interval de valabilitate: 13 iunie, ora 12 – 13 iunie, ora 22. Fenomene vizate: instabilitate atmosferică temporar accentuată. Zone afectate: conform textului și hărții.
În intervalul menționat, local în zona de munte, în Oltenia, Muntenia și Transilvania, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin averse torenţiale, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului și pe alocuri vijelii şi grindină. Cantitățile de apă vor depăși 20…30 l/mp și izolat 40 l/mp.”
Cerul va fi variabil cu înnorări temporare la amiază și seara. Tot seara vor apărea aversele, alături de descărcări electrice și intensificări ale vântului. Temperaturile maxime se vor situa în jurul valorii de 31 de grade Celsius.