Alertă ANM. Cod galben de furtuni. Harta cu zonele afectate de fenomene meteo extreme

Alertă ANM. Cod galben de furtuni. Harta cu zonele afectate de fenomene meteo extreme
ANM a emis în această dimineață de sâmbătă o avertizare meteo, de tip Cod Galben

Astăzi avem o nouă alertă ANM! Știm că v-ați făcut planuri de weekend. Dar, dacă vreți să plecați în nordul și nord-estul țării, ar fi cazul să vă luați cel puțin o umbrelă. ANM a emis în această dimineață de sâmbătă o avertizare meteo, de tip Cod Galben, de instabilitate atmosferică temporar accentuată. Conform informării, perioada de valabilitate a avertizării este până în această seară, în jurul orei 22:00. La nivel european, prognoza meteo anunță modificări importante, având în vedere că această lună este una extrem de schimbătoare. Atât continentul american, cât și cel european, vor fi sub influența continuă a fenomenului „La Nina”.

Prognoza meteo europeană pentru jumătatea lunii mai 2022

Prognoza europeană pentru jumătatea lunii mai anunță schimbări importante. Deja se apropie vara anului 2022. Aceasta se va afla sub influența continuă a fenomenului „La Nina”, care va crea o vară mai caldă decât în mod normal și mai uscată pentru unele părți din Statele Unite și Europa. Cel mai recent ciclu de prognoză arată un semnal puternic „La Nina” în modelele meteorologice.

Sistemul de înaltă presiune „La Nina” își va face simțită prezența în Pacificul de Nord, spune cei de la Severe Weather. Dar în această prognoză, anomalia secundară de înaltă presiune se află mai la vest, deasupra nordului Statelor Unite și sudului Canadei.

Un sistem de înaltă presiune este indicat în vestul Europei, cu o zonă de joasă presiune în nordul Europei. Anomaliile globale de temperatură indică principala regiune cu anomalii calde deasupra jumătății nordice a Statelor Unite și a sudului Canadei. Aceasta este masa de aer mai caldă sub anomalia secundară de înaltă presiune.

Astăzi avem o nouă alertă ANM! Cod Galben astăzi

În România, conform prognozei de weekend, lucrurile pare-se că sunt sub influența aceluiași sistem de înaltă presiune. În această dimineață a fost emisă o nouă avertizare ANM Cod Galben, în special pentru zona de nord și nord-est a teritoriului. Conform avertizării, aici vor avea loc fenomene de instabilitate atmosferică temporar accentuată.

Astăzi avem o nouă alertă ANM!
Astăzi avem o nouă alertă ANM! Cod Galben pentru zona de nord și nord-est

În intervalul menționat, în nordul și nord-estul țării vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, ce se va manifesta prin vijelii (viteze de 55…75 km/h și izolat de peste 80…90 km/h), averse ce vor avea şi caracter torenţial, frecvente descărcări electrice şi izolat grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantităţile de apă vor depăşi 15…20 l/mp şi izolat 30 l/mp.”, anunță noua alertă ANM.

Tot astăzi a fost anunțată și vremea pentru București, ANM spunnd că „Vremea va fi frumoasă dar călduroasă. Cerul va fi mai mult senin, iar vântul va sufla slab şi moderat. Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 32 de grade.”