Alertă alimentară în România. Fructele și legumele care sunt pline de pesticide

de: Iulia Statie
21 10. 2021

Alertă pentru români! S-au înregistrat depășiri cu privire la pesticide la fructe și legume. Producătorii nu au mai ținut cont de practicile agricole și s-au folosit de diferite substanțe chimice pentru a se asigura că recolta nu o să aibă de suferit din cauza dăunătorilor.

Fructe și legume pline de pesticide. Ce au descoperit specialiștii

Autoritățile europene vor să intensifice controalele în Uniunea Europeană după ce s-au găsit fructe și legume care depășesc limita de pesticide folosite pentru creștere. S-a descoperit că mai mulți producători au trecut peste bunele practici, iar unele produse din Turcia ar prezenta probleme.

Mai exact, cercetătorii de la Institutul de Igienă și Sănătate Publică Veterinară testează probe transmise de inspectorii sanitari-veterinari cu ajutorul unor aparate speciale. Echipamentele identifică atât cantitatea de pesticid din alimente, cât și tipul de soluție care s-a folosit.

Ce probleme s-au găsit la importurile din Turcia, de fapt

Cele mai multe fructe și legume identificate cu un nivel ridicat al pesticidelor vin din import, iar în ultima lună s-a descoperit că mai multe loturi de piersici, pere, lămâi sau rodii venite din Turcia prezintă anumite probleme, potrivit știrileprotv.ro.

„Turcia este una din țări de unde trebuie făcute aceste prelevări, la ardei, la mai multe legume și fructe. Depășiri la citrice, portocale, grapefruit, ardei, roșii.”, a transmis Monica Neagu, director ANSVSA.

Ce au ajuns să facă producătorii pentru a proteja recolta. Soluția lor nu îi mulțumește deloc pe consumatori

Se pare că rata de depășire la reziduurile de pesticide a scăzut în 2019 față de anii trecut la salată verde, roșii, mere și piersici, potrivit ultimului raport prezentat de Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară, însă au existat mai multe probleme la struguri de vin, varză și căpșuni.

Mai mulți producători primari nu mai respectă bunele practici agricole pentru a avea o recoltă cât mai bogată, așa că folosesc pesticide în doze mari pentru a feri legumele și fructele de boli și dăunători, însă substanțele folosite nu sunt deloc bune pentru consumatori.

„A devenit o îngrijorare la nivelul Europei și de aceea se modifică regulamentul în sensul creșterii frecvenței numărului de probe.

Adică între procentul 5 și 20 la sută va fi la unele 30 la sută, la unele 40 la sută, în funcție de depășirile pe care le-am avut în anii anteriori, dar se constată creșterea numărului de legume fructe și ceea ce înseamnă și creșterea numărului de importuri.”, a declarat Mihai Ponea, director la Direcția pentru Siguranța Alimentelor: .