Alertă alimentară, a fost descoperită carne de pui contaminată cu Salmonella. Magazinele vizate, produsul trebuie dus înapoi

de: Corina Oprea
05 12. 2023

Panică în magazinele din România! Unul dintre cele mai consumate alimente este un adevărat pericol pentru sănătate, după ce a fost suspus unor investigații amănunțite. Este vorba despre un un produs din pui, congelat, care avea urme de Salmonella.

Produs constaminat cu Salmonella

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a lansat o alertă cu privire la necesitatea retragerii de la rafturile magazinelor a unui lot de carne de pui, care a fost identificat ca fiind contaminat cu bacteria Salmonella.

Această decizie vine în urma descoperirii unor analize de laborator care au evidențiat prezența bacteriei Salmonella în carne. Salmonella este o bacterie care poate cauza infecții gastrointestinale la oameni, iar consumul de carne contaminată reprezintă un risc pentru sănătatea publică.

Este vorba despre sferturi posterioare de pui congelate, contaminate cu Salmonella Enteritidis, produse de Cedrob.S.A. Numărul lotului este: 191/3/23, iar cei care au cumpărat acest produs și încă îl mai au acasă, trebuie să scape imediat de el sau să îl returneze la magazinul de unde l-au achiziționat, unde vor primi banii înapoi.

”În cazul în care ați cumpărat produsul menționat mai sus, vă rugăm să nu îl consumați și să îl returnați în magazinul de la care l-ați achiziționat, în baza bonului fiscal”, se arată pe site-ul ANSVSA.

Semne că un produs din carne are Salmonella

Salmonella se găsește adesea în alimentele de origine animală, cum ar fi carne crudă sau insuficient gătită, ouă crude sau parțial gătite, lapte și produse lactate nedezvoltate corect, precum și în produsele din ouă, cum ar fi maioneza sau aluatul crud.

Salmonella este o bacterie care poate contamina multe alimente și poate cauza infecții alimentare la oameni. Există câteva semne și simptome pe care le poți observa pentru a depista prezența Salmonellei în carne.

Carnea afectată de Salmonella poate avea un aspect neobișnuit. Aceasta ar putea să-și schimbe culoarea sau să aibă pete neobișnuite. Este important să fii atent la orice modificare în aspectul normal al cărnii.

Vezi și: Pui cu Salmonella, în magazinele din Europa. Unde a fost depistat produsul contaminat, este alertă alimentară

Carnea contaminată cu Salmonella poate emana un miros neplăcut sau alterat. Dacă simți un miros suspect atunci când deschizi ambalajul de carne, ar putea fi un semn că există o problemă. Mai mult, carnea afectată poate să-și schimbe textura. Poate deveni moale sau gumoasă în zonele contaminate. Verifică-i consistența și textura pentru orice abatere de la normal.

Verifică întotdeauna data de expirare de pe ambalaj. Consumul de carne expirată crește riscul de infecție cu Salmonella și alte bacterii. Asigură-te, de altfel, că ai păstrat carnea la temperaturi corespunzătoare. Carnea trebuie refrigerată sau congelată în mod adecvat pentru a preveni proliferarea bacteriilor, inclusiv a Salmonellei.

Semne ale infecției cu Salmonella

Salmonella poate fi periculoasă, mai ales pentru persoanele cu un sistem imunitar slăbit, copii mici, persoanele vârstnice și cele cu afecțiuni medicale cronice. În general, majoritatea oamenilor se recuperează fără tratament medical, dar pot apărea complicații severe în anumite cazuri.

Simptomele comune ale infecției cu Salmonella includ:

  • Diaree
  • Dureri abdominale
  • Febra
  • Grețuri
  • Vărsături
  • Dureri de cap
  • Dureri musculare
  • Pierderea poftei de mâncare

Simptomele pot dura de la câteva zile până la câteva săptămâni, iar recuperarea completă poate să dureze mai mult timp. În cazuri rare, infecția cu Salmonella poate duce la complicații grave, cum ar fi septicemia (infecție în sânge) sau infecții la nivelul altor organe.

Salmonella se transmite, de obicei, prin consumul de alimente sau apă contaminate cu bacterii. Poate fi, de asemenea, transmisă prin contactul cu animale infectate, inclusiv reptilele de companie și păsările. Dacă prezentați simptome severe, cum ar fi deshidratarea, febra persistentă sau sângerarea în scaun, este important să căutați asistență medicală imediată.

Prevenirea infecției cu Salmonella

Salmonella se poate răspândi prin contactul cu persoanele infectate, mai ales dacă nu sunt respectate măsurile de igienă adecvate. Consumul de alimente preparate în condiții nesigure sau în locuri în care igiena nu este respectată poate crește, de altfel, riscul de contaminare.

pălarea regulată a mâinilor cu apă și săpun este esențială, în special după manipularea alimentelor crude, folosirea toaletei sau contactul cu animalele. Asigurați-vă că alimentele, în special cele de origine animală, sunt gătite la temperaturi adecvate pentru a distruge bacteriile.

Citește și: Produsele care puteau să declanșeze o epidemie globală de salmonella. Erau preferatele românilor

Evitarea alimentelor crude sau insuficient gătite: Consumul de alimente crude, cum ar fi ouăle crude sau carne insuficient gătită, poate crește riscul de contaminare. Consumul de apă din surse nesigure poate crește și el riscul de infecție.

Spălarea mâinilor după manipularea animalelor și evitarea contactului cu excrementele lor poate reduce riscul de contaminare. În caz de simptome precum diaree severă, vărsături sau febră, este important să căutați asistență medicală pentru diagnostic și tratament adecvat.