02 dec. 2021 | 09:26

Alertă alimentară a Comisiei Europene. Ce se poate găsi în condimentele pe care le consumăm zilnic

Sănătate
Alertă alimentară a Comisiei Europene. Ce se poate găsi în condimentele pe care le consumăm zilnic
Ce contin condimentele de pe piata

Un studiu privind autenticitatea plantelor și a condimentelor în Europa a descoperit ce se află, de fapt, în cele mai folosite condimente. Activitatea a fost supravegheată de organismul de sănătate și siguranță al Comisiei Europene, și a fost efectuată în 21 de state membre ale UE, Elveția și Norvegia. S-au efectuat aproape 10 000 de analize pe 1 885 de eșantioane, utilizând o serie de tehnici analitice pentru a evalua autenticitatea a șase plante și condimente. Acestea au fost cumin, curcuma (turmeric), oregano, paprika/chili, piper și șofran.

Ce s-a descoperit în condimente

JRC a constatat că rata probelor suspecte a fost de 17 %, adică 329 de probe analizate.

Comisia Europeană a cerut operatorilor să creeze un plan pentru a remedia o situație care este în detrimentul intereselor și sănătății consumatorilor, dar și al industriei ierburilor și condimentelor și al operatorilor săi de târg.

De asemenea, agenția a invitat autoritățile naționale să intensifice controalele oficiale în acest sector pentru a descuraja practicile incorecte și a sancționa fraudatorii.

Coloranți și metale grele

În 25 dintre cele 1.340 de mostre de condimente analizate au fost detectați coloranți neautorizați. În 316 probe de curcuma, Sudan I a fost prezent într-un eșantion și Tartrazina în două.

În cazul ardeiului iute au fost găsiți 10 coloranți neautorizați, inclusiv Sudan I, Allura Red, Bixin, Azorubin și Sunset Yellow.

Din cele 141 de probe de șofran, 12 conțineau fie Sudan I, Sunset Yellow, Azorubin, Acid Yellow 3, Tartrazină, acid carminic, Allura Red sau Auramine O.

Într-o probă de curcuma s-au găsit cantități substanțiale de plumb și crom. Cromatul de plumb a fost semnalat ca fiind un adulterant pentru a spori culoarea galben strălucitor a curcumei.

În două probe de chimen, 45 de oregano și patru probe de piper au fost identificați compuși de cupru peste limita maximă de reziduuri stabilită de regulamentul UE.

Procentul de probe zdrobite sau măcinate cu risc de falsificare a fost de 17 % pentru piper, 14 % pentru chimen, 11 % pentru curcuma și șofran și 6 % pentru paprika/chili.

Ce punem, de fapt, în mâncare

Oregano a fost cel mai vulnerabil, cu 48% din 295 de probe contaminate, în principal de frunze de măslin. Autenticitatea și puritatea au fost evaluate în funcție de standardele ISO relevante.

UE produce aproximativ 100 000 de tone de ierburi și condimente pe an și importă anual o cantitate de trei ori mai mare din Asia, Africa, America Latină și Caraibe.

Fraudele pot apărea în orice etapă a procesului, de la producție, transport și prelucrare până când produsul ajunge pe piață. Probele au provenit din diferite locuri, inclusiv de la comercianți cu amănuntul, procesatori, importatori și vânzători online.

Fraudă sau contaminare naturală?

Unele mostre de chimen conțineau coriandru, muștar, semințe de in sau semințe de dovleac peste nivelul maxim de substanțe străine.

În nouă probe a fost detectat ADN de muștar, care este un alergen alimentar.

În 24 de probe de curcuma, a fost detectat ADN de material vegetal nedeclarat, în principal paprika/chili și specii care conțin amidon, cum ar fi porumbul, orezul și alte cereale, în cantități mai mari de 2 %, care reprezintă cantitatea maximă permisă de substanțe străine.

Multe mostre de oregano aveau niveluri scăzute de cimbru, mentă și salvie scrie foodsafetynews.

În paprika/chili, porumb, morcov, roșii și semințe de floarea-soarelui s-a găsit o cantitate mai mare de 1 la sută. Nouă probe de piper conțineau semințe de muștar, care este un alergen.

Unele aveau umplutură care conținea amidon, cum ar fi orez, hrișcă și alte cereale. De asemenea, probele au fost testate pozitiv pentru alte mirodenii nedeclarate, cum ar fi paprika, usturoi, chimen, fenicul și coriandru, peste 2,5 procente, valoarea maximă pentru materii străine din specificațiile ISO.

Testele s-au axat pe detectarea substituirii ierbii sau condimentului numit cu un alt material botanic, pe adăugarea de materiale de umplutură, cum ar fi amidon, făină, praf sau cretă și pe îmbunătățirea culorii cu un aditiv neautorizat, cum ar fi un colorant sintetic.

PlaySport
Shakira a RENUNȚAT la lenjerie! Fotografia SURPRINZĂTOARE a apărut pe net
Ego.ro
Imaginile indecente cu Elena Udrea au ajuns pe internet! Doar iubitul o vede așa FOTO
Ego.ro
TE SPERII! Cum arată cele mai apetisante femei din România fără machiaj. ȘOC TOTAL FOTO
Digi24
Patru tineri germani s-au dus până în Austria ca să pună flori la casa lui Hitler, de ziua lui, dar nu știau ce se află acum în clădire
Cancan.ro
Primele & singurele imagini cu Mititelu Jr., după ce s-a intoxicat cu medicamente! E bine, mersi!
Stirile PROTV
Cine sunt cei șapte politicieni care se bat pe funcția de președinte al Comisiei Europene, în locul Ursulei von der Leyen
Romania TV
Adrian „Beleaua” Corduneanu dă cărțile pe față după moartea lui Costel cel Mare
Capital.ro
TRAGEDIE. A murit o legendă a fotbalului din România: Nu îl vom uita niciodată
Adevarul
„Uită-mă“, drogul violului: greu de depistat din cauza amneziei pe care o provoacă victimelor. Ce măsuri ia Occidentul
BZI.ro
Dana Nălbaru este bucuroasă că a făcut asta cu mâna ei: „Sunt o femeie obosită, dar fericită!” – FOTO
Spynews.ro
Cristina Cioran se pregătește de o nouă confruntare cu fostul iubit! Ce urmează să se întâmple mâine: „Un infractor dovedit, cu atâtea dosare...” / VIDEO
Sport.ro
FOTO Tânăra desemnată "cel mai frumos copil din lume", apariție wow în costum de baie. La 23 de ani și-a eclipsat deja tatăl, un celebru fotbalist
Impact.ro
Top 10 filme cu Amza Pellea. Actorul, un TITAN al cinematografiei românești
Parteneri
Divorț în familia regală. Au decis să-și spună adio prin intermediul unui comunicat de presă
Redactia.ro
Și-a recuperat portofelul după opt luni și a rămas fără cuvinte când a văzut ce e în el: ”Nu s-ar întâmpla nicăieri în lume”
Digisport.ro
Zodii care vor cunoaște succesul și fericirea după Luna plină din 24 aprilie. Reușitele vor fi la tot pasul
Click.ro
Pepe o acuză Raluca Pastramă că l-a înșelat în timpul căsniciei. Neașteptat cum a aflat: „Mă striga 'nașule', venea la noi acasă..."
Viva.ro
Misterul unei crime a fost elucidat după 30 de ani. Mărturia unui copil de 4 ani i-a dat de gol pe autori
Digi24
Rusia, enervată de ajutorul militar american pentru Ucraina, spune că SUA vor fi „umilite la fel ca în Vietnam sau în Afganistan”
Digi24
Cum arată la interior vila din Las Vegas a Anamariei Prodan. 'Lămâi și mandarini ca ai mei nu are nimeni!'
Unica.ro
Adrian „Beleaua” Corduneanu a lămurit situația! De ce sicriul lui Costel Corduneanu a fost închis. Nu fratele interlopului va prelua șefia clanului
Spynews
NOUĂ LEGE pentru posesorii de mașini din România. Schimbare radicală pentru șoferi
Capital.ro
Locul din România care are cea mai pură apă | Cei care se spală pe mâini sunt protejați pe tot parcursul anului
Antena 3
Vedeta a dezvăluit că a avut o relație incestuoasă timp de zece ani cu tatăl ei, un cântăreț cunoscut: “Tata era altceva”. Acum s-a aflat tot
Avantaje
Statul acordă noi subvenții de până la 2.000 de lei. Cererile se pot depune până în luna iunie
Mediaflux
Cristina Cioran se pregătește de o nouă confruntare cu fostul iubit! Ce urmează să se întâmple mâine: „Un infractor dovedit, cu atâtea dosare...” / VIDEO
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
Unde ar fi fost găsit soțul Mariei Roman, conform surselor Antena Stars. Bărbatul a fost dat dispărut pe 16 aprilie
Antena 1
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!' 5 motive pentru care nu-l recunosc ca pe Mesia
Shtiu.ro