Alegeri parlamentare 2020 în diaspora – tot ce trebuie să știi despre votul în străinătate

alegeri parlamentare 2020 diaspora

Cetățenii români care au domiciliul sau reședința în străinătate, își pot exercita dreptul de a vota la alegerile parlamentare din afara țării, alegeri care vor avea loc pe data de 6 decembrie 2020. Iată câteva informații despre alegerile parlamentare 2020 în diaspora, potrivit agerpres.

Tot ce trebuie să știi despre alegerile parlamentare din 2020 în diaspora

Dacă fac dovada domiciliului sau a reședinței, alegătorii români vor avea posibilitatea de a vota la alegerile parlamentare din 6 decembrie 2020, la orice secție din străinătate. La secțiile de votare din străinătate, pot vota:

  • cetăţenii români cu domiciliul sau reşedinţa în afara ţării
  • membrii birourilor electorale ale secţiilor de votare din străinătate.

Alegeri parlamentare 2020 în diaspora

Aceștia își pot exercita dreptul de vot, pe baza unui act de identitate și a unui document care atestă reședința în străinătate, chiar dacă acesta a expirat în perioada cuprinsă între 1 martie și 6 decembrie.

Documentul care atestă reședința în străinătate, poate fi prezentat biroului electoral al secției de votare din străinătate, conform deciziei Biroului Electoral Central, sub următoarele forme:

  • în original
  • în copie sau
  • în format electronic.

Alegeri parlamentare 2020 în diaspora – legi mai indulgente

Își pot exercita dreptul de vot și alegătorii care au reședința în străinătate și care pot dovedi asta printr-un document al cărui termen  de valabilitate este expirat, în perioada cuprinsă între 1 martie și 6 decembrie.

Prevederile legislației statului care a emis documentul ce atestă reședința sunt mai favorabile și se aplică cu prioritate, conform comunicării Ministerului Afacerilor Externe.

Alegeri parlamentare 2020 în diaspora – excepții de la regulă

MAE întocmește cel mai târziu cu 48 de ore înaintea primei zile în care se votează, lista documentelor expirate, după data de 1 martie 2020 și care sunt valabile pentru statul care le-a emis, care atestă reședința în străinătate și face această listă publică.

BEC precizează că, condiţia prezentării unui document ce atestă reşedinţa în străinătate nu se aplică în cazul candidaţilor:

  • dacă aceştia candidează în circumscripţia electorală pentru cetăţenii români cu domiciliul sau reşedinţa în afara ţării
  • personalului misiunilor diplomatice şi al oficiilor consulare, secţiilor consulare şi institutelor culturale din străinătate
  • militarilor
  • poliţiştilor
  • personalului civil român din instituţiile sistemului de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională trimişi în misiune în teatre de operaţiuni din străinătate.

Alegeri parlamentare 2020 în diaspora – câte zile votează diaspora

Potrivit stirileprotv.ro, Bogdan Aurescu, Ministrul Afacerilor Externe, a declarat ă numărul secțiilor de votare din afară a crescut și că cei care doresc să voteze, o pot face în doua zile: 5 și 6 decembrie 2020:

„Ministerul Afacerilor Externe a transmis către Autoritatea Electorală Permanentă, la 16 noiembrie, propuneri pentru organizarea a 748 de secţii de votare în străinătate. Astăzi, AEP a emis hotărârea de aprobare a acestei propuneri. Este foarte important de subliniat că alegerile au loc în două zile, sâmbătă şi duminică, 5 şi 6 decembrie, este pentru prima oară când alegerile parlamentare în străinătate se derulează pe parcursul a două zile. (…) Vreau să subliniez că propunerea de organizare a celor 748 de secţii de votare în străinătate este rezultatul consultării de către misiunile diplomatice şi consulare a reprezentanţilor comunităţilor de cetăţeni români în afara ţării, iar în ce priveşte numărul de secţii vreau să remarc faptul că, faţă de alegerile parlamentare anterioare, din 2016, când au fost organizate 417 secţii, anul acesta am propus organizarea a 331 de secţii în plus”

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI