Alegeri parlamentare 2020. Rezultatul orelor 21: PSD conduce detașat. Prima reacție tristă a lui Ludovic Orban

de: Alexandra Chivu
06 12. 2020

Aproape 19 milioane de români sunt așteptați la urne pentru a decide cum va arăta viitorul Parlament, câte patide și câtă putere le vom da noi. Fiecare vot al nostru se traduce în procente, iar acestea în număr de senatori și deputați. Pe de altă parte, pandemia face din aceste alegeri un exercițiu democratic neobișnuit, cu o campanie electorală mai mult virtuală, dar cu un vot offline, căci toate restricțiile impuse până azi în contextul crizei sanitare au fost ridicate pentru ca cetățenii români să-și manifeste dreptul constituțional.

Alegerile parlamentare cu reguli de pandemie 6 decembrie 2020

Cele mai importante declarații după închiderea urnelor la ora 21.00:

”Rezultatul alegerilor  îl vom cunoaşte după finalizarea procesului de numărarea a voturilor. (…) PNL consideră că este câştigătorul acestor alegeri, atât câştigătorul moral, cât şi câştigătorul la finalizarea procesului de numărare a voturilor. Le mulţumesc tuturor românilor care au decis să îşi exercite dreptul la vot. În ciuda campaniilor mincinoase, respect pe toţi aceia care au decis să participe la vot în condiţii de pandemie. De asemenea, în mod special le mulţumesc tuturor cetăţenilor români care au venit la vot şi au decis să voteze PNL. Au făcut o alegere corectă, normală, în interesul României.

Nu spun întâmplător acest lucru pentru că noi cunoaştem obiceiurile celor cu care ne luptăm de 30 de ani.  (…) Sunt încrezător că, odată ce opţiunile cetăţenilor care au venit la vot, s-au exprimat, ele vor fi respectate în procesul de numărare a voturilor şi sunt încrezător în capacitatea PNL de a construi o majoritate parlamentare a forţelor democratice care respectă cetăţeanul şi vor dezvoltarea României pentru a da un Guvern într-un termen mult mai scurt, unul responsabil care poate să fructifice toate resursele puse la dispoziţia României în următorii 4 ani de zile.

Închei cu un mesaj pentru cei care nu şi-au exprimat votul. Puterea într-o societate aparţine cetăţenilor. A nu exercita această putere înseamnă a o lăsa în mâna altora. Chiar dacă la aceste alegeri aţi ales să nu veniţi la vot, vă cer ca în viitor să consideraţi aceste alegeri extrem de importante pentru destinul României. O dată la 4 ani poporul poate decide în ce direcţie se îndreaptă România şi cui încredinţează puterea. Vom încerca să reprezentăm toţi românii, atât cei care ne-au votat, cât şi pe cei care nu au votat. În toate negocierile pentru formarea unei majorităţi parlamentare care să ducă la învestirea unui nou Guvern vom încerca să reprezentăm o paletă cât mai largă pentru societatea românească şi vom pune la dispoziţie soluţii pentru problemele existente”, a declarat, duminică seară, Ludovc Orban.

„Mulţumesc românilor că au sancţionat această batjocură la adresa lor în ceea ce priveşte gestionarea pandemiei, închiderea şcolilor a pieţelor, a bisericilor. Prin votul de astăzi, românii au arătat că este nevoie de o schimbare. Le mulţumesc tuturor românilor care au avut încredere în noi şi au votat PSD. Mulţumesc românilor că au sancţionat această batjocură la adresa lor în ceea ce priveşte gestionarea pandemiei, închiderea şcolilor a pieţelor, a bisericilor.

Este nevoie de un guvern capabil, care are soluţii, care ştie să rezolve adevăratele provocări ale românilor şi le mulţumesc în mod deosebit românilor care au mers la vot, pentru că şi-au învins teama în ceea ce priveşte viaţa lor, dar au înţeles necesitatea ca acest Guvern Orban să plece acasă. În acest moment, PSD are un avantaj în exit-poll-uri, chiar dacă ponderăm cu voturile venite din diaspora”, a spus Marcel Ciolacu.

„Președintele României nu va putea să ignore PSD. Nu vreau să par optimistă, dar sunt convinsă că vom rămâne în continuare pe primul loc. Suntem formațiunea care a câștigat alegerile. E normal ca președintele să respecte Constituția și să să încredințeze formarea Guvernului partidului care a câștigat alegerile. În politică nu există garanții, dar există bun simț și respect față de oameni. Să fim încrezători că președintele va respecta constituția de acum încolo. Dacă îi respectă pe români, va lua în considerare opțiunea românilor”, a afirmat Gabriela Firea.

“Putem totuşi trage câteva concluzii cu rezultatele pe care le avem. USR-Plus este acum o forţă politică matură, care a dovedit că poate rezista şi că poate creşte într-o competiţie directă cu vechile partide. Vom avea în Parlament o echipă solidă de deputaţi şi senatori, foarte probabil un număr dublu faţă de cel pe care l-am avut până acum mulţumită votului dumneavoastră. Dacă datele pe care le avem acum vor confirma numărătoarea voturilor finală e clar că românii nu au dat un mandat clar niciunui partid să formeze singur guvernul, deci vom avea de0a face cu un guvern de coaliţie.

E o situaţie specială cu care nu ne-am mai întâlnit. Pandemia poate afecta comportamentul oamenilor, inclusiv prezenţa la vot semnificativ, însă rezultatele ne arată foarte clar că se aşteaptă de la USR-PLUS să fie forţa care modernizează România şi care susţine reformele. Cu acest mandat mergem”, copreşedintele USR-PLUS, Dacian Cioloș.

UPDATE ora 21.00: PSD a reuțit să câștige alegerile parlamentare 2020 pe primul loc, conform digi24.ro. Partidul este urmat de PNL, partidul pe care Klaus Iohannis l-a susținut frenetic până ieri, sâmbătă, 5 decembrie 2020, deși legea nu îi permitea.

Camera Deputaților:

PSD 30,5%
PNL 29%
USR PLUS 15,9%
UDMR 5,7%
AUR 5,2%
PMP 5%
PRo ROMÂNIA 5%
PER 1,2%
PPUSL 1,1%
Altul 1,4%

Senat:

PSD 30,6%
PNL 29,1%
USR-PLUS 16,4%
UDMR 5,7%
PRO ROMÂNIA 5%
PMP 5%
AUR 5,3%
PER 1,1%
PPUSL 1%
Altul 0,8%

UPDATE ora 20:20: Gabriela Firea și-a schimbat deja poza de copertă de pe contul său oficial de Facebook la ora 19:40. Semn că ar fi câștigat deși mai sunt câteva minute până la închiderea urnelor, la ora 21.oo.

Gabriela Firea și-a schimbat deja poza de copertă de pe contul său oficial de Facebook la ora 1940. Semn că ar fi câștigat deși mai sunt câteva minute până la închiderea urnelor, la ora 21.oo.

UPDATE ora 20: Jurnalistul Vitalie Cojocari a publicat, pe contul său oficial de Facebook, o serie de informații venite pe surse din filierele politice. Conform lor, PSD și PNL duc o luptă acerbă:

”Ora 17.00:

PNL 33%
PSD 28%
USR PLUS 20%
PMP 5%
PRO ROMÂNIA 5%
AUR 5%
UDMR 5%

Alte cifre de la ora 18.00 arată că:
PNL 33-34%
PSD 29-30%
USR PLUS 15%

Cifrele de mai sunt sunt venite pe filieră liberală. Ce-i drept, există varianta auzită de jurnaliști din surse PSD. Și anume că Social Democrații sunt cu 5 puncte procentuale peste Liberali. Adică:
PSD 33%
PNL 29%
Ceilalți sunt cam la fel” – sunt cifrele publicate de jurnalistul sus menționat.

UPDATE ora 19.00: La nivel național, 29,80% din români au ieșit la vot, adică un număr de 5.421.794 de alegători. Este informația furnizată oficial de BEC (Biroul Electoral Central). Din acești alegători, 2.904.483 au fost în mediul urban, iar 2.517.311 în mediul rural. La ora 19.00, în București au votat 28,68% din locuitori.

Sondaj ora 17.30:

PSD – 31,1%
PNL – 28,7%
USR – 15,3%
UDMR – 6%
AUR – 5,3%
PMP – 5%
Pro România – 5%

UPDATE ora 18.00: Prezența la vot este de 27,92 %, adică peste 5 milioane de români. Cei mai mulți votanți fac parte din categoria de vârstă 45-64. Aceștia sunt urmați de cei de peste 65 de ani. În Bucureşti, prezenţa la ora 18:00 era 26,77 %, informeaza news.ro.

UPDATE ora 17.00: Prezența la vot până la această oră este de 25,30%. La alegerile parlamentare din 2020 au mers la vot în jur de 1,7 milioane de alegători în minus, comparativ cu alegerile locale 2020 din 27 septembrie.

Mobilizarea din mediul rural a fost la un minim istoric de 1,8 milioane de voturi până la ora 16, informează g4media.ro. Procentul de români care a votat la urne până la ora anterior menționată a fost de 22,43%.

UPDATE ora 15:22: O treime din cetățenii care au votat până la ora 14:00 au studii superioare. Participarea la vot în mediul rural e slabă. Până acum au votat mai mulți bărbați decât femei. Peste 60% din cei care au votat au în jur de 45 de ani. Este posibil să apară un nou partid în parlament, informează Marius Pieleanu, șeful institutului Avangarde, citat de g4media.ro.

”E un partid conservator, cu valori creștine”, a spus șeful Avangarde.

UPDATE ora 15: Prezența la vot, la nivel național, până la ora 15.00, este de 16,77%. În topul județelor cu cea mai mare prezență la vot se numără Mehedinţi (27,62%), Olt (24,43%) şi Teleorman (24,13%).

UPDATE ora 14:45: Victor Ponta, declarații fără mască la ieșirea de la urne. Ce explicație a oferit jurnaliștilor stirileprotv.ro:

„Voi aveți mască. Nu pot să vorbesc cu mască, sincer. Păi dacă aveți voi toți mască e ok. Azi de dimineață mi-am primit rezultatul de la testul PCR. Îl pun, îl afișez. Vreau ca în 2021 să ieşim din criză. De asta am votat şi pentru oameni care ştiu să facă lucrul ăsta”, a adăugat liderul Pro România.

UPDATE ora 14: Exit-poll: PNL și PSD sunt pe primele 2 locuri. Partidul AUR este surpriza zilei:

1. PNL – 32%
2. PSD – 29%
3. USR PLUS – 17%
4. ProRomânia -6%
5. AUR – 6%
6. UDMR – 5%
7. PMP -3%

UPDATE ora 14: Votarea în Noua Zeelandă s-a încheiat. USR PLUS are cele mai multe voturi în Auckland, informează adevărul.ro.

Camera Deputaților:
USR-PLUS – 54
PNL – 17
PSD – 6
PMP – 6
AUR – 1
ProRomânia – 1
PER – 1

Senat:
USR-PLUS – 58
PNL – 14
PSD – 7
PMP – 5
AUR – 2
PER – 1
Ştefan Volesniuc (candidat independent) – 4

UPDATE ora 13.00: Prezența la vot în mediul rural este scăzută mult, în comparație cu alegerile locale 2020. Au votat 840.273 de cetățeni în mediul rural, față de 1.524.825 voturi la alegerile locale, informeaza g4media.ro. La oraș s-au înregistrat 1.105.081 de voturi, față de 1.346.073 la alegerile locale din luna septembrie.

UPDATE ora 12:40: Incendiu la o secție de votare din Prahova. Incendiul a izbucnit la secția 367 din Captura, satul Malu Roșu. Alegerile au fost întrerupte și o mașină de pompieri este la fața locului, informează mediafax.ro.

UPDATE ora 12:24: Record în Diaspora: peste 120.000 de români au votat deja la alegerile parlamentare 2020. Dintre aceștia, peste 67.000 sunt bărbați și 54.000 sunt femei. În anul 2016, la alegerile parlamentare, votaseră circa 106.000 de români, informează g4media.ro.

UPDATE ora 12:20: Încă o persoană a murit în timp ce vota la secția 643 din București. Este vorba de un bprbat. Activitatea de votare a fost suspendată momentan, informează antena3.ro.

UPDATE ora 12:14: Scade prezența la vot, conform graficului prezentat de g4media.ro. Prezența la urnele de vot până la ora 12 este de 10,69%, în comparație cu 12,47% câți erau în urmă cu 4 ani. Diferența dintre mediul urban și cel rural este de 250.000 de voturi în plus, la oraș.

PARLAMENTARE 2020 – PREZENTA
Infogram

UPDATE ora 11:50: Secția de votare 551 din București a fost închisă temporar. Un membru al secției a fost depistat cu noul coronavirus. Sala este în curs de igienizare pentru ca alegerile să se poată relua, informează antena3.ro.

UPDATE ora 12: Un bătrân a murit în curtea unei secții de votare. Bărbatul avea 81 de ani și locuia în județul Argeș. După ce i s-a făcut rău, ambulanța a fost chemată la locul cu pricina. Din păcate, medicii nu au reușit să îi salveze viața. Bărbatul avea afecțiun cardiace, informează mediafax.ro.

UPDATE ora 11:24: Traian Băsescu a încălcat regulile CNA după ce a votat. Acesta a mărturisit public pe ce partid a pus ștampila de vot. Și președintele PMP Constanța, Claudiu Palaz, a făcut același lucru.

”Am dat un vot pentru Dreapta, care nu poate să facă o majoritate fără PMP. Deci am votat PMP”, a mărturisit Traian Băsescu după vot, conform g4media.ro.

Conform Capitolului XI, Art. 98 din Legea privind Organizarea Alegerilor Parlamentare, este interzisă „continuarea propagandei electorale după încheierea acesteia, precum și sfătuirea, în ziua votării, a alegătorilor la sediul secțiilor de votare să voteze sau să nu voteze un anumit partid politic, o anumită alianță politică, alianță electorală, organizație a cetățenilor aparținând unei minorități naționale ori un candidat independent”, informează news.ro.

UPDATE ora 11: Votarea în Auckland, Noua Zeelandă s-a încheiat. La ora 12 se închid și secțiile din Cabnerra, Melbourne și Sydney, informează mediafax.ro.

UPDATE ora 10.30: Mihai Șora a ieșit la vot. A transmis un mesaj  pentru toți românii, ca să îi încurajeze să iasă în număr cât mai mare la vot:

”Dragi prieteni, constat că, de data aceasta, rotocolul cu „VOTAT“ stă cocoțat cu susul în jos, făcând notă discordantă printre toate celelalte. Ceea ce nu poate fi decât un semn bun, dacă ne gândim cum au mers lucrurile în țara noastră până astăzi. Răcit-cobză sau cu un picior scrântit (#metoo), pe bicicletă ori patine cu rotile, în zori de zi ori la amiază, dacă ai 18 ani sau 100+, mergi la vot, om bun. Fă-ți această bucurie-datorie acum, ca să nu ai a ieși pe străzi, în toiul iernii, să protestezi împotriva nelegiuirilor unor politicieni pe care nu i-ai ales tu. Să fie într-un ceas bun. Sărbătoare binecuvântată tuturor”, a scris Mihai Șora pe Facebook.

UPDATE ora 10:26: Incidente la alegerile parlamentare 2020. Un bărbat a fost amendat cu suma de 2.000 de lei. Motivul? A apelat abuziv la 112 pentru a reclama că o persoană nu poartă mască. Informația a fost falsă. În București, 3 membri ai birourilor electorale s-au rănit. Au fost asistate medical la fața locului.

UPDATE ora 10: În jur de 900.000 de români s-au prezentat la urnele de votare până în acest moment, la ora 10. Adică un procent de 4,93%. Vă reamintim că urnele s-au deschis încă de dimineață, de la ora 7. Cea mai mare prezență la vot este în Mehedinți – 6,97%. Peste 1.000 de oameni au votat cu urna mobilă. Cei mai mulți votanți au fost în mediul urban – 500.000 -, iar cei mai puțini în mediul rural – 380.000 de alegători. Peste 18 milioane de români sunt așteptați la vot.

UPDATE ora 09:19: Alexandru Rafila a votat și el duminică diminață. Ce mesaj a avut pentru românii care au votat:

”Cred că cel mai important este că în sfârșit oamenii pot să voteze pentru profesionalism, responsabilitate și modestie, nu este timp de festivism, nu putem să ne reîntoarcem la viața normală socială și economică decât dacă reușim să trecem peste această pandemie. Din păcate aceste lucruri nu se pot face decât cu profesioniști și în acest moment nu cred că demagogia și festivismul își au locul, cred că e momentul să ne întoarcem la profesioniști”, a declarat Alexandru Rafila, conform antena3.ro.

UPDATE ora 9: Alegerile parlamentare 2020 nu au fost lipsite de incidente. Într-o secţie de votare din comuna Turburea, judeţul Gorj, unui polițist însărcinat cu paza i s-a descărcat arma din dotare. Este vorba de un accident, informează adevărul.ro. Glonțul a trecut prin geamul grădiniței în care se afla. Nimeni nu a fost rănit. O anchetă a fost declanșată.

„La efectuarea controlului armamentului din dotare, poliţistul a executat un foc de armă accidental, în jurul orei 6,00. Nu se mai afla nimeni în apropiere“, au transmis reprezentanţii Poliţiei Gorj.

Secțiile de vot s-au deschis la ora 07:00 și se vor închide la ora 21:00, cu mențiunea că programul acestora poate fi prelungit până cel târziu la ora 23:59, în funcție de numărul de alegători. Printre cei care au votat deja se numără și președintele Klaus Iohannis, care s-a prezentat la urne în jurul orei 09:00, la Liceul Jean Monnet din București, afirmând că a votat pentru „un Parlament mai bun”. La ora 9:20 a ajuns la vot și Alexandru Rafila, care a îndemnat oamenii să-și exercite puterea.

Printre cei mai matinali s-au numărat ministrul de Interne, Marcel Vela, care a votat la Caransebeș, la ora 07:01, Dacian Cioloș, la 08:10, care a votat la Zalău afirmând:„ Să apropiem parlamentul de societatea românească și să facem împreună ce ne dorim”, și președintele PSD, Marcel Ciolacu, care a descris votul de azi ca fiind „crucial”.

Avem șansa de a alege un Parlament mai bun, care realmente se ocupă de problemele românilor și un Parlament care face legi bune pentru România. Este însă extrem de important să mergem la vot, a spus Klaus Iohannis, după ce a votat.

Alegerile nu se câștigă în sondaje, se câștigă la urne. Este foarte clar: fiecare vot contează. Astăzi este foarte important, vă rog, mergeți la vot”, a adăugat președintele.

Ce se va decide azi?

La fiecare patru ani, românii sunt chemați la urne să-și aleagă parlamentarii, adică deputații și senatorii. Conform Constituției țării, „Parlamentul este organul reprezentativ suprem al poporului român şi unica autoritate legiuitoare a ţării”. Fiecare județ trimite în Cameră și Senat un număr de parlamentari în funcție de populație. Acum, alegem 136 de senatori și 329 de deputați pentru o perioadă de 4 ani. În acest timp, parlamentarii au puteri speciale. Adoptă legi, dar aprobă sau, după caz, demit guvernul, numesc șefii unor instituții, inclusiv de servicii secrete, și chiar îl pot suspenda din funcție pe șeful de stat.

Sursa FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea