Albul, a patra culoare de la semafoare. Motivul pentru care experţii americani vor să le schimbe
Toți șoferii știu culorile semafoarelor și ce reprezintă fiecare dintre acestea. Ei bine, cercetătorii propun o a patra culoare, albul. Cu ce ar ajuta traficul culoarea alb la semafor, aflați în rândurile următoare.
Ce ar reprezenta culoarea alb la semafor
Oamenii de știință de la Universitatea de Stat din Carolina de Nord propun să fie adăugată culoarea alb la semafor pentru viitorul ipotetic al unei mașini autonome. Cu toate acestea, majoritate companiilor spun că acest tip de vehicul nu este încă pregătit să iasă pe drumuri.
Pe de cealaltă parte, specialiștii în urbanism din Statele Unite ale Americii vor să se asigure că un astfel de viitor este eficient și iminent, iar un prim pas ar fi adăugarea albului la semafor.
Un grup de cercetători conduși de către profesorul asociat de inginerie civilă, construcții și mediu Ali Hajbabaie, au creat un model computerizat pentru modelele de navetă în oraș. Potrivit acestora, șofatul zilnic s-a putea îmbunătăți cu un aflux considerabil de mașini autonome.
Potrivit specialiștilor, aceste vehicule s-au putea coordona singure și ar putea ajusta variabile precum viteza, timpii de pauză sau schimbările de mers în intersecții.
Pentru ca acest lucru să fie posibil, ei au propus introducerea albului la semafor, care se va activa de fiecare dată când aceste mașini se apropie de intersecție.
Ce impact asupra traficului ar avea introducerea albului la semafor
În urma mai mult experimente și teste, specialiștii din SUA au descoperit că, pe baza modelării lor, o astfel de schimbare ar reduce congestionarea intersecțiilor cu circa 40%, în comparație cu software-ul actual folosit pentru optimizarea traficului.
Mai mult, este îmbunătățită și durat generală a călătoriei, siguranța și eficiența consumului de combustibil. De asemenea, albul folosit nu este bătut în cuie. Experții spun că trebuie făcute mai multe teste pentru a găsi culoarea potrivită.
Până atunci, albul este doar un substitut teoretic, până când autoritățile de reglementare vor decide ce culoare ar fi potrivită, având în vedere că, de fapt, albul este o non-culoare.
„Trebuie făcute și alte cercetări pentru a găsi cea mai bună culoare/indicație. Orice indicație/culoare poate fi folosită, atâta timp cât nu se asociază cu un mesaj existent și nu creează confuzie”, spune Ali Hajbabaie.