17 aug. 2022 | 07:51

Alarma dată de dr. Monica Pop. Ce le transmite românilor despre pastilele de iod

Sănătate
Alarma dată de dr. Monica Pop. Ce le transmite românilor despre pastilele de iod
Alarma dată de dr. Monica Pop. Ce a ajuns în atenția medicului despre pastilele de iod, care se administrează în caz de accident nuclear.

Alarma dată de dr. Monica Pop, după ce anunțul ministrului Sănătății a pus pe jar românii. Mulți conaționali încearcă să ridice de la farmaciști mai multe pastile de iod decât ar avea nevoie în mod normal. De vină a fost sentimentul de panică, ce s-a răspândit rapid în societate, după ce cetățenii au aflat că trebuie să facă rost de pastile „cât mai repede”. Medicul oftalmolog Monica Pop avertizează cu privire la consecințele nerespectării modului de administrarea a pastilelor de iod.

Românii iau cu asalt farmaciile

Românii au luat cu asalt farmaciile, după ce ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, i-a îndemnat să facă rost „cât mai repede” de pastile de iod. Cu toții știm că aceste medicamente sunt administrate populației în cazul unui accident nuclear. Însă nu oricum și nu oricui.

Pastilele de iod se administrează numai persoanelor mai tinere de 40 de ani. Iar asta deoarece tratamentul cu iodură de potasiu nu funcționează eficient în cazul grupelor sociale de peste vârsta amintită, în cazul expunerii la iod radioactiv.

Ministerul Sănătății a atras atenția că iodura de potasiu se administrează numai în cazul unui incident nuclear și doar la recomandarea autorităților țării expuse la radiații. Mesajul lui Alexandru Rafila a indus panică, aparent, în rândul populației.

„Am spus trei cuvinte care au inflamat lucrurile. Am spus „cât mai repede”. (…) Asta nu înseamnă că mâine (trebuie ridicate pastilele de iod – n.r.). Înseamnă un interval de câteva săptămâni, văzând că în intervalul anterior, de 45 de zile, probabil la nivel național undeva la 1.000 de persoane au primit aceste pastile”, a explicat, ulterior, Alexandru Rafila, într-o intervenție la Antena 3.

Alarma dată de dr. Monica Pop

Monica Pop a transmis, la rândul său, public, că mai multe farmaciste i-au adus în atenție cazuri de persoane care cereau medicilor mai mult pastile de iod. Pacienții invocau tot felul de scuze, pentur a face rost de mai multe astfel de medicamente.

Avertisment Monica Pop. În acest context, medicul oftalmolog Monica Pop atenționează românii să nu fie „iresponsabili” și să aibă grijă să nu își facă rău singuri.

„Aflu de la mai multe doamne farmaciste că vin persoane să mai ceară pastile de iod, pentru că pe primele le-au luat deja. Deși primesc și indicațiile (referitoare la utilizare – n.r.). Unele persoane (spun – n.r.) că le-au pierdut, altele că le-au luat copiii, altele că le-au dat chiar ele copiilor să le ia! Sau părinților! Fără expunere, bineînțeles!

Știți urmările??!! De ce nu respectați indicațiile?! Români, NU fiți iresponsabili! Vă dați seama ce faceți?! Nu e destul de bolnavă nația asta?! A fost şi peste 2 ani oprită de la actul medical la care avea dreptul prin lege! Numai să-şi facă oamenii singuri rău mai lipsește! Iar dacă, Doamne ferește, va fi să fie vreun accident nuclear, ce și cum mai luați atunci?! Pe un organism deja modificat?!”, s-a exprimat Monica Pop, într-un mesaj publicat pe contul său de socializare de pe platforma Facebook.

Parteneri
Divorț în familia regală. Au decis să-și spună adio prin intermediul unui comunicat de presă
Redactia.ro
”Victima” luptătorului suspendat pe viață a răbufnit: ”Toată lumea i-a cerut”. Ce a pățit după episodul fără precedent
Digisport.ro
Zodii care își vor dubla norocul și vor obține bani rapid în perioada 24 – 30 aprilie. Vor avea parte de venituri suplimentare care îi vor face foarte fericiți.
Click.ro
Pepe o acuză Raluca Pastramă că l-a înșelat în timpul căsniciei. Neașteptat cum a aflat: „Mă striga 'nașule', venea la noi acasă..."
Viva.ro
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a arestat pe iubitul ei
Digi24
Un copil de 10 ani a făcut o mărturisire care le-a dat fiori polițiștilor și a dus la rezolvarea unui caz de crimă vechi de 2 ani
Digi24
Cum arată la interior vila din Las Vegas a Anamariei Prodan. 'Lămâi și mandarini ca ai mei nu are nimeni!'
Unica.ro
Nume sărbătorite de Sf. Gheorghe. Cui îi spunem la mulți ani pe 23 aprilie
Spynews
Decizie pentru cei care nu locuiesc la adresa din buletin. E OBLIGATORIU în 15 zile
Capital.ro
Cel mai rapid dulce de post. O reţetă exotică din doar 3 ingrediente, gata în 5 minute
Antena 3
Vedeta a dezvăluit că a avut o relație incestuoasă timp de zece ani cu tatăl ei, un cântăreț cunoscut: “Tata era altceva”. Acum s-a aflat tot
Avantaje
Armata OBLIGATORIE în România? ANUNȚUL lui Iohannis! AVERTISMENT cutremurător privind RĂZBOIUL în Europa
Mediaflux
Nume sărbătorite de Sf. Gheorghe. Cui îi spunem la mulți ani pe 23 aprilie
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
Imagini cu Adelina Pestrițu în metrou. Cum s-a pozat în transportul în comun: „Faima nu te poate opri să faci lucruri normale”
Antena 1
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!' 5 motive pentru care nu-l recunosc ca pe Mesia
Shtiu.ro