Al doilea cutremur în România în mai puțin de 24 de ore. Unde s-a produs seismul și ce magnitudine a avut

de: Violeta Badea
15 09. 2024

România a fost zguduită de un nou cutremur! De data aceasta, însă, seismul s-a produs în Oltenia, la doar câteva ore după cel din zona Vrancea. Cutremurul a fost slab, dar faptul că a avut loc în mai puțin de 24 de ore de la precedentul seism ridică întrebări legate de activitatea seismică intensificată din ultimele zile.

Cutremur în Gorj, la adâncimea de 10,5 km

În dimineața zilei de 15 septembrie 2024, la ora 03:47:28, un cutremur cu magnitudinea de 2,1 a fost înregistrat în zona Oltenia, Gorj, la o adâncime de 10,5 km.

Potrivit datelor Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP), seismul s-a produs la aproximativ 21 km nord-vest de Târgu Jiu și 65 km nord-est de Drobeta-Turnu Severin.

Deși cutremurul a fost unul slab și nu a provocat pagube materiale sau victime, faptul că s-a produs la o adâncime relativ mică a făcut ca să fie resimțit de locuitorii din apropiere. Orașele din zona afectată au raportat o activitate ușor perceptibilă, însă fără consecințe semnificative.

Al doilea seism după cel din Vrancea

Acesta este al doilea cutremur înregistrat în România în mai puțin de 24 de ore. Primul seism, mai puternic, cu o magnitudine de 3,3, a avut loc în data de 14 septembrie 2024, la ora 18:06, în zona seismică Vrancea, județul Buzău. Seismul din Vrancea a avut loc la o adâncime mult mai mare, de 114,3 kilometri, fiind resimțit în orașe precum Buzău, Brașov, Ploiești și Focșani.

Specialiștii atrag atenția că aceste cutremure fac parte din activitatea normală a regiunii, ambele zone – Oltenia și Vrancea – fiind cunoscute pentru frecvența cutremurelor de magnitudine mică și moderată. Totuși, seismologii monitorizează îndeaproape activitatea tectonică din România pentru a detecta eventualele creșteri ale riscului seismic.

Citește și Cutremur în România sâmbătă seară. Unde s-a produs și ce magnitudine a avut seismul!

Cel mai mare cutremur produs în România în anul 2024

Deși cutremurele recente nu au fost de intensitate mare, cel mai puternic seism înregistrat în România în acest an a avut loc pe 11 august 2024, în județul Arad.

Acesta a avut o magnitudine de 4,7 și a fost resimțit pe o arie extinsă. Cutremurul din Arad a produs îngrijorare în rândul localnicilor, fiind cel mai mare din 2024 până acum.

În contextul acestor seisme, autoritățile recomandă cetățenilor să fie pregătiți pentru eventualele mișcări tectonice și să fie atenți la informațiile transmise de către INCDFP, mai ales în regiunile cu activitate seismică frecventă, cum sunt Vrancea și Oltenia.

Citește și Cutremur în România, sâmbătă dimineață. Ce intensitate a avut seismul!