Al doilea cel mai vândut produs din lume. Românii îl consumă zilnic, unii chiar și de 2 ori pe zi

de: Ana Chivu
27 11. 2020

Românii consumă chiar de două ori pe zi acest lucru și se află printre cele mai vândute produse din lume. Specialiștii au oferit câteva detalii despre cel mai vândut produs și care sunt principalele țări furnizoare?

Care este al doilea cel mai vândut produs din lume?

Cafeaua se cultivă în peste 50 de țări din întreaga lume și este cea mai vândută marfă, după petrol. Mulți oameni au devenit dependenți de cafea în timp, iar pentru unii a devenit un tabiet de dimineață și o bucurie la prânz, fără a exagera. Cafeaua a apărut în Europa secolului al XVII-lea, prima dintre ele fiind comercializată în farmacii ca remediu medicinal. În general, arborele de cafea se cultivă pe o rază de 1.000 de mile în jurul Ecuatorului, de la Tropicul Cancerului în Nord, până la Tropicul Capricornului în Sud.

Există două tipuri de boabe de cafea care sunt folosite la prepararea cafelei care se află în comerț – Robusta și Arabica. Arborii de cafea produc în medie 2 până la 4 kilograme de fructe și un bun culegător poate recolta 45 până la 90 de kilograme de fructe de cafea/zi. Din acestea se poate produse 18 kilograme de boabe de cafea. Principalele țări care o furnizeză sunt: Brazilia, Columbia şi Vietnam. Cafeaua neagră cuprinde cantităţi mici de micronutrienţi, grăsimi, carbohidraţi şi proteine. Din această cauză, băutura plăcută de miliarde de oameni are doar 1-2 kcal per 100ml.

Curiozități despre espresso și cofeina din boabele de cafea

„Espresso a fost pregătit manual în Milano, Italia, la începutul secolului al XX-lea. Trecerea timpului a dus la realizarea unei maşinării special concepute pentru crearea băuturii. Folosind apă fierbinte sub presiune şi 42 de boabe de cafea prăjită şi măcinată, espressorul permite extragerea rapidă a aromelor şi formarea unui strat superior de spumă fină şi cremoasă. Lucrătorii din magazinele de cafea care foloseau espressorul erau cunoscuţi în Italia sub numele de „baristas”, iar acest loc de muncă era de cele mai multe ori oferit tinerilor. Cafeaua conţine în mod natural o varietate de compuşi inclusiv cafeina, antioxidanţi şi diterpeni. Aceştia contribuie nu doar la aroma sa unică, dar şi la mult cercetatele efecte benefice ale cafelei. Profilul nutriţional final al cafelei este influenţat de dimensiunea ceştilor, de adăugarea laptelui, frişcăi, zahărului sau a îndulcitorilor care pot conduce la creşterea conţinutului caloric. Din perspectivă istorică, cafenelele erau un punct social de întâlnire important în Europa, iar apariţia lor a încurajat numeroase transformări culturale şi politice pe parcursul secolelor al XVII-lea şi XVIII-lea”, arată adevărul.ro.