Al 13-lea salariu pentru români. Se întâmplă în luna decembrie, cine sunt norocoşii

Al 13-lea salariu pentru români. Se întâmplă în luna decembrie, cine sunt norocoşii
Detalii despre al 13-lea salariu pentru români.

O anumită categorie de români au parte de vești foarte bune înainte de Crăciun. Aceștia se vor putea bucura de cel de-al 13-lea salariu. Suma în cauză este oferită înainte de sărbătorile de iarnă, dar pot exista și excepții. Unii cetățeni mai numesc cel de-al 13-lea salariu și recompensa de Crăciun, acesta având valoarea unui salariu lunar. Iată cine o să primească bani în plus în viitorul apropiat?

Al 13-lea salariu: românii care primesc bani în plus în decembrie

Vești bune pentru români! O anumită categorie urmează să primească vești foarte bune chiar înainte de Crăciun. Aceștia vor beneficia de cel de-al 13-lea salariu. Suma respectivă este oferită de cele mai multe ori de Crăciun, dar pot exista și excepții. Anunțul fantastic este valabil pentru românii care lucrează în Italia.

Cei din urmă vor beneficia de cel de-al 13-lea salariu care mai este cunoscut drept tredicesima sau recompensa pentru prima sărbătoare mare din sezonul rece. Articolul 39 din CCNL arată că acest salariu este plătit în luna decembrie în fiecare an de către angajatorii din domeniul asistenței casnice, construcțiilor și comerțului.

De această sumă beneficiază chiar și pensionarii. În plata acestui salariu trebuie să se regăsească și indemnizația de casă și de masă pentru femeile care lucrează la un post fix.

,,Cu ocazia sărbătorilor de Crăciun…”

„Cu ocazia sărbătorilor de Crăciun, în luna decembrie, lucrătoarei îi revine un salariu suplimentar, egal cu salariul lunar pe care îl primește, care va include și indemnizația compensatorie pentru cazare și masă”, arată CCNL.

Valoarea indemnizației de casă și de masă variază de la an la an. Mai exact, pentru 2022 există următoarele sume: pentru mic dejun sau prânz – 2,03 euro, pentru cină – 2,03 euro și pentru cazare – 1,75 euro. În total, este vorba despre 5,81 euro pentru fiecare zi lucrătoare.

Cei care sunt angajați în Italia beneficiază de acest salariu o dată pe an în perioada sărbătorilor de iarnă. Data exactă pentru primirea sumei este determinată de negocierea colectivă sau de practica comercială.

Când se face plata?

Cei care sunt însă angajați din domeniul asistenței familiale trebuie să primească acest salariu până în Ajunul Crăciunului, conform contractului Colectiv Național de Muncă.

Există și anumite cazuri în care această sumă este oferită de două parți. Angajatorul trebuie să plătească 14,20% din salariu în fiecare lună la Cassa Edile pentru recompensa de Crăciun, iar aceasta va plăti suma pentru luna decembrie în două tranșe astfel:

  • până la data de 31 iulie a fiecărui an, pentru contribuțiile plătite de către angajator în semestrul octombrie/martie
  • până la data de 15 decembrie a fiecărui an, pentru contribuțiile plătite în semestrul aprilie/septembrie
Urmăriți Playtech.ro și pe