Ajutor de la stat de până la 7.000 de euro pentru sute de mii de români. Ce criterii trebuie să îndeplinească beneficiarii
Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Persoanelor cu Dizabilităţi (ANPDPD) anunță o inițiativă importantă de sprijinire a persoanelor cu dizabilități din România. Potrivit președintelui ANPDPD, Monica-Violeta Solomie, aproape 3.200 de persoane cu dizabilități au primit vouchere pentru tehnologia asistivă, iar acum se dorește extinderea acestui ajutor. În viitor, se dorește majorarea valorii voucherului, cât și creșterea numărului beneficiarilor. Cine se poate înscrie în acest program?
Vouchere de 7.000 de euro pentru un milion de români
În cadrul unei conferințe de specialitate desfășurată luni, Monica-Violeta Solomie a dezvăluit intenția de a crește valoarea voucherelor de la 5.000 de euro la 7.000 de euro prin intermediul Programului Operaţional Incluziune şi Demnitate Socială.
Această măsură are scopul de a oferi un sprijin financiar mai consistent și mai accesibil persoanelor cu dizabilități, pentru achiziționarea tehnologiei asistive, care poate îmbunătăți semnificativ calitatea vieții acestora.
Potrivit estimărilor, până la 1.000.000 de români cu dizabilități ar putea beneficia de majorarea acestor sume. Această inițiativă reprezintă un pas semnificativ în direcția asigurării unui tratament echitabil și a sprijinului pentru integrarea acestor persoane în societate, contribuind la îmbunătățirea calității vieții lor și la reducerea discriminării sociale.
Ce scop are programul de tehnologie asistivă
Programul de tehnologie asistivă, care a avut ca scop inițial creșterea angajabilității persoanelor cu dizabilități, se extinde pentru a include o gamă mai largă de beneficiari.
Conform oficialilor, acest program se dorește să ofere acces la tehnologia asistivă nu doar copiilor și tinerilor, ci și adulților, inclusiv celor care sunt deja angajați sau se apropie de vârsta de pensionare.
Programul a fost lansat cu succes, iar în cadrul unui proiect precedent, au fost atinși aproximativ 80% dintre indicatori, iar în anumite situații, unele componente ale programului au depășit chiar 100% din obiectivele stabilite. Acest succes a încurajat dorința de extindere a programului, pentru a servi unui număr mai mare de beneficiari cu dizabilități.
„Tocmai am încheiat unul dintre proiectele care a vizat angajabilitatea, creșterea angajabilităţii persoanelor cu dizabilități. Partea noastră a fost asigurarea tehnologiei asistive, proiect în care aproape 80% dintre indicatori i-am atins. În unele situații, indicatorii au fost mai mult decât 100% atinși, în altele mai puțin”, a explicat președintele ANPDPD.
Potențialii beneficiari cei mai dezavanajați
Cu toate acestea, Monica-Violeta Solomie și-a exprimat dezamăgirea cu privire la unul dintre indicatorii programului, mai exact, la cel legat de adaptarea la muncă a acestor persoane cu dizabilități, cât și la lipsa de interes a angajatorilor pentru a depune eforturi în susținerea angajaților în cauză.
”Culmea, indicatorul cel mai puțin atins a fost cel al adaptării locului de muncă. Doar cinci angajatori de la nivel național au solicitat și au obținut finanțare pentru adaptarea locului de muncă, deși locul de muncă adaptat reprezintă una dintre pârghiile principale pentru menținerea unui loc de muncă de către persoanele cu dizabilități”, a transmis sursa citată, potrivit Agerpres.
Președintele ANPDPD a anunțat că, în viitor, valoarea voucherului va crește de la 5.000 de euro la 7.000, astfel încât, gama de tehnologie asistativă să fie extinsă și adaptată pentru cât mai multe probleme și, implicit, beneficiari.
”Prin Programul Operaţional Incluziune şi Demnitate Socială vrem să mărim valoarea voucherului de la 5.000 euro la 7.000 de euro şi, mai ales, să lărgim gama de tehnologie asistivă pe care o vom furniza. Iar ca un lucru foarte bun, tehnologia va putea fi accesibilă atât copiilor, cât şi persoanelor adulte cu dizabilităţi, inclusiv cele care au deja un loc de muncă sau care se apropie de ieşirea la pensie”, a adăugat Monica-Violeta Solomie.