Ajunge Klaus Iohannis la șefia NATO? Șeful UDMR a dat detalii neștiute
În cursul zilei de ieri, așa cum de altfel promitea, președintele a confirmat ceea ce întreaga Europă știa deja, faptul că își va depune candidatura pentru șefia NATO, dar mulți sceptici se întreabă dacă ajunge Klaus Iohannis la șefia NATO, iar șeful UDMR a dat detalii neștiute despre aceste aspecte.
Europa sceptică dacă va ajunge Klaus Iohannis la șefia NATO
Așa cum relatam și ieri, imediat după prima conferință de presă susținută de Iohannis la Palatul Cotroceni, sunt mulți sceptici în Europa care nu sunt convinși că va ajunge Klaus Iohannis la șefia NATO, iar motivele păreau a fi unele evidente
Dar, deși Germania ar fi putut să-i devină aliat președintelui Klaus Iohannis, după ce România l-a propus pe Klaus Iohannis la şefia NATO, Statele Unite anuțau că îl susțin deja pe Mark Rutte, la fel și Marea Britanie și ulterior Germania, prin vocea cancelariului Scholz.
„Am decis să intru în competiția pentru poziția de SG (secretar general) al NATO și îmi asum această candidatură cu toată responsabilitatea în numele României.”, declara Iohannis într-o înregistrare video pe X.
România, un pilon de stabilitate și securitate în regiune
Scepticismul multora, mai ales dacă ne refeim la intenția președintelui, vine tocmai din cauza poziției geostrategice a României, precum și interesul masiv american îndreptat înspre Ucraina, deși pe teritoriul românesc SUA deține una din cele mai importante tehnici de apărare a flancului estic al NATO.
Cu toate astea, în discursul de aseară, Klaus Iohannis a pus accent pe faptul că România este un pilon de stabilitate și securitate în regiune, și că statul român ar trebui să-și asume această poziție:
„Este momentul să ne asumăm o responsabilitate și mai mare în cadrul conducerii euro-atlantice.
Avem o înțelegere profundă, inclusiv din perspectiva provocărilor istorice cu care se confruntă regiunea noastră, a situației actuale de securitate, creată de războiul Rusiei împotriva Ucrainei.
În același timp, cred că și NATO are nevoie de o reînnoire a perspectivei asupra misiunii sale.”, a mai declarat Klaus Iohannis.
Șeful UDMR a dat detalii neștiute despre Klaus Iohannis la șefia NATO
Premierul Nicolae Ionel Ciucă a anunțat că susține candidatura lui Iohannis, spunând „Îi doresc să devină primul lider est-european care să ocupe această funcție”, astfel Iohannis devenind primul candidat oficial pentru a-i succeda lui Jens Stoltenberg, care a condus alianța din 2014.
Celălalt candidat, așa cum spuneam, Mark Rutte, fostul premier din Țările de Jos, are o mare susținere din partea principalelor forțe militare aliate, SUA, Germania și Marea Britanie.
De cealaltă parte a baricadei, a celor care nu îi susțin candidatura, sunt Ungaria, Bulgaria și Turcia, iar mulți se gândesc că este un moment bun pentru România și pentru a ajunge Klaus Iohannis la șefia NATO, dar sunt importante negocierile cu aceste state est europene și cu Turcia, o adevărată forță militară în regiune. De altfel, liderul UDMR avea să dea câteva detalii din spatele cortinei, punând accent pe aceste negocieri:
„Acum ştim că Mark Rutte nu este susţinut de Turcia, de Bulgaria, de Ungaria şi de România, dar nu ştim cine ne susţine pe noi.
Aşteptăm şi anunţuri pentru a-l susţine şi pe Klaus Iohannis, dar trebuie consens, urmează negocieri, nu va fi niciun vot, să vedem ce va negocia România până la summit-ul NATO din SUA.
Nu se aruncă în aventuri la care nu vede cum se poate ieşi pe partea cealaltă a tunelului. Sunt convins că a făcut calcule extrem de raţional şi la rece, că aşa este omul”, spune Kelemen Hunor, conform TVR.
Iohannis își va părăsi funcția în decembrie, și va încerca să îi succeadă secretarului general Jens Stoltenberg pentru funcția de conducere a NATO, chiar dacă aliații cheie l-au susținut pe premierul olandez demisionar Mark Rutte.