Ai voie să faci grătar în balconul de la bloc? Ce spune legea, de fapt
Odată cu venirea căldurii, începe și mult așteptatul sezon al grătarelor. Există, însă, unii români care caută să se răsfețe cu bunătăți pe tot parcusul anului, astfel că încing grătarul chiar pe balconul de la bloc. Este sau nu permis acest lucru? Iată ce se arată scris în textul legii.
Ai voie să faci grătar în balconul de la bloc?
Grătarul este un lucru „sfânt” pentru români, care nu lipsește din activitățile finalului de săptămână a multora dintre noi. Aproape că nu există sărbătoare pentru unii fără ca bucățile de carne să sfârâie pe grătarul încins.
Cu atât mai mult cu cât ne apropiem de a doua lună de primăvară, iar temperaturile cresc ușor, ușor. Așadar, ce poate fi mai relaxant decât o duminică petrecută alături de familie sau de prieteni, în jurul unui grătar plin cu bunătăți? Se poate acesta încinge, însă, și în balconul apartamentului?
Ce prevede legea
Ei bine, răspunsul este nu! În timp ce persoanele care locuiesc la curte pot ieși oricând în spatele casei și aprinde focul pentru a face un grătar, locuitorii de la bloc sunt ghinioniști din punctul acesta de vedere.
Grătarul nu poate fi făcut cu nicio ocazie în balconul apartamentului, legea asociațiilor de proprietari interzicând complet acest lucru. Nu este permis, totodată, nici în fața blocului, pentru că nu este un loc organizat.
Conform legii, ele pot fi făcute numai în locurile special organizate. Iar cei care nu se supun și sunt reclamați la poliție, vor fi amendați fără drept de apel! Iar sumele nu sunt deloc mici! Acestea pot ajunge chiar și până la 5.000 de lei.
Unde ai voie să faci grîtarul
Potrivit regulilor stabilite în urmă cu aproape 11 ani, prin Legea nr. 54/2012, picnicurile și grătarele se pot organiza numai cu respectarea unor reguli clare. Legea stabilește două zone în care se pot face acestea:
- în zonele indicate pentru activităţile de picnic, unde sunt permise activităţi de picnic, dar nu și aprinderea focului;
- în zonele special amenajate pentru activităţile de picnic, care sunt dotate cu utilităţi şi facilităţi pentru desfăşurarea activităţilor de picnic şi în care aprinderea focului este permisă.
Citește și: Cât au ajuns să coste alimentele pentru un grătar de weekend: o caserolă cu mici, pâine, muștar și salată